VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Palačinka ve vzduchu
2015-06-13, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

nedávno mi moje dcera hrdě oznámila, že se jí poprvé v životě podařilo vyhodit palačinku z pánve do vzduchu, udělat přemet a vrátit ji zase pěkně na pánev! Tahle ladná a zdánlivě jednoduchá otočka - jak ji známe z filmů nebo jsme někdy viděli, jak předvádějí zkušení profesionální kuchaři - to ale není vůbec snadná disciplína! Jsou to léta dřiny a taky člověk musí mít kuráž a nebát se, že mu palačinka či omeleta spadne na zem a dobré jídlo přijde nazmar.

 

To mi připomnělo, že vlastně my všichni, co nás baví jídlo a pití, tak také milujeme ty různé grify a finty profíků. Rady a porady se staly skvělou součástí kuchařských receptů nebo dnes tolik populárních kuchařských lekcí.

 

Tak třeba se dozvíme od "Itala v kuchyni", že jeho babička když obrátila rendlík dnem vzhůru a mascarpone krém ji nevytekl na hlavu - věděla bezpečně, že dosáhla té správné konzistence. Jeden z nejvýznamnějších českých restauratérů mne naučil, že brambory je třeba začít vařit vždy ve studené vodě. Jinak jsou nasládlé, rozměklé, hnusné.

 

Další nepsaná poučka špagetách je třeba to, že uvařte těstoviny o 2 minuty méně než píšou na obalu, odstavte z ohně a pak je nechte minutu přikryté útěrkou. Vždy jsou pak dokonalé al-dente, tedy akorát na skus. 

 

Pokud chcete, aby zelenina v polévce hezky křupala, musíte ji vařit odděleně. Každá má jiný bod varu. 

Do karbanátků nebo do sekané vždy vmíchejte trochu kopřiv a ovesných vloček. Změna je nenápadná, ale skoro vždy potěší pusu i trávení.

 

Když vám dají na stůl celou rybu i s hlavou, nikdy nezapomeňte na líčka. Většinou totiž rybí hlavu s odporem vyhazujem i s tímto kulinárním diamantem.

 

A nakonec: Sůl je nad zlato, zacházejte s ní zacházel jako se šafránem. Není tak drahá, ale dokáže zničit každé jídlo, i když přidáte jen o pár miligramů víc...

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English