VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Pivo
2017-12-17, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

pivo se pomalu, plíživě a nenápadně, nicméně pořád malinko zdražuje. Všimli jste si? Nedávno jsem si prostudoval výzkum několika nadšenců, kteří velmi zodpovědně a pravidelně hodnotí některé významné pražské pivnice a je to tak! Například v roce 2016 zdražili pivo skoro ve všech sledovaných hospodách! Z celkově hodnocených 23 hospod zdražily všechni až na jednu. Jen jedna jediná nezvýšila cenu ani o desetník! Zatímco jiný hostinský ocenil náš národní nápoj o korunu na půllitru, jiný o 3 a některý dokonce o 5 korun na jednom čepovaném půllitru piva.
Důvody zvyšování cen piva jsou různé. Pokud bohorovně zapomenu na takové detaily, jako třeba na měnící se cenu vody, zdražující se suroviny, chmel, dopravu, dph, ale také neustále větší zatěžování administrativy, pak neméně významnou roli sehrává - genius loci - tedy lokalita, kde se hospůdka, výčep či restaurace nacházejí.
Ono na Staroměstském náměstí se asi zdražuje trochu v jiné pohodě než v Kardašově Řečici! Zahraniční občan, který často tvoří 90% návštěvníků restaurací, na něž naráží, když se potácí po atraktivních turistických trasách, tak ten vůbec netuší ani neřeší, jestli za sklenici piva zaplatí 45, 48, nebo 60 korun,…pořád jsou to pro něj nějaká 2-3 eura, takže je v klidu pod evropským cenovým průměrem a navíc ochutná - tedy pokud natrefí na zkušeného výčepáka - velmi kvalitně ošetřené české pivo a to v mnoha variantách.
Hrdost některých výčepáků je - díky Bohu - mnohdy úžasná. Je skvělé, že dnes některé pivovary investují nejen do svého produktu, ale také do školení a vzdělání těch, kteří pivo na konci celého výrobního procesu - mohou buď úplně pohřbít a nebo naopak vyladit do neuvěřitelné chuťové kvality. Cena piva na českém trhu se mění rozhodně spíše směrem nahoru. Na druhé straně, přiznejme si, že máme pořád ještě jedno z nejlacinějších piv na světě a současně i nejlepších. To jsou dobré dva důvody, proč se nemáme rozčilovat, když se ceny malinko houpou a nebo, když některý podnik využije situace, že je na exkluzivním místě. Za to se prostě všude na světě platí víc. Zmrzlina na Champs-Elysées nebo kafe na Time Square bude vždy trochu dražší než o dvě ulice za rohem. Taková jsou pravidla hry. Podstatné je, že když už platíme víc, očekáváme nejvyšší kvalitu a nejsme ochotni ve svých nárocích ustoupit ani o milimetr. Proč bych také měli?

 

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

 

 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Kdo chce dobře jíst, nesmí urazit kuchaře.
Čínské přísloví
Top
English