VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Pizza Americana
2017-09-17, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

onehdy jsem v Poděbradech, mimochodem, krásném lázeňském městě, které je blízké mému srdci, tak tam na kolonádě jsem málem zakopl o poutač jedné prapodivné restaurace. Podbízivý plakát byl postaven uprostřed chodníku, aby jej opravdu nikdo nepřehlédl. Musel jsem si jej hned vyfotit, protože nápis byl skutečně k neuvěření. Něco takového bych si nikdy nezapamatoval. Nahoře čněl hrdý titulek “Pizza Americana”, který částečně překryl dosti nechutně vykreslenou placku plnou barevné zeleniny. Hned pod tímto nápisem ovšem byl další titulek: “Kebab - Döner” s poznámkou: “v chorvatském domácím chlebu”. A to už mi šla hlava kolem. Do tohoto reklamního poutače musel majitel podniku investovat skutečně nejen jisté finance na výrobu stojanu, ale též velké intelektuální utrpení. A tak se mu podařilo vymyslet nevídanou gastronomickou fúzi: Americkou pizzu, která je nějak propojená s typickým arabských kebabem, jak známo monopolně vyráběným v turecké entitě v Německu, no a to vše je zabaleno v chorvatském domácím chlebu. Tedy asi nějakém pita, co jej pečou v bývalé Jugoslávii. Já jsem z toho trochu jelen… Je to zvláštní jak pestré a nevyzpytatelné mohou být cesty kreativních kuchařů? Jednak je tu spojení pizzy, tedy klasického produktu italské kuchyně s Američany, kteří ji, jak známo dělají spíše tlustou, vysokou a úplně jinak než Italové či Evropané mají rádi. No a pak je tu další fúze kebab - typický produkte spíše muslimského ražení nebo arabské kulinární oblasti a do toho všeho najednou chorvatský chleba z Jadranu.
Majitel podniku, do něhož jsem se pochopitelně raději neodvážil vstoupit, nejspíš počítá s tím, že ta velká slova a exotické názvy, to vše, že více přiláká zákazníky.
Já nevím, ale já bych se trochu bál, že to bude takový mish-mash a že nebudu vědět co mám na talíři. Ale možná, že to na lázeňské hosty v Poděbradech funguje. Konečně, pizza, stejně jako kebab jsou u nás velmi rozšířeny a oblíbeny, takže asi nějaký kšeft bude. Já bych jen trochu více šetřil těmi bulvárními výkřiky, protože dobré jídlo se chválí samo a není třeba to takhle všechno surově a surovinově zmotat dohromady!

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English