VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Podělit se
2016-03-06, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

určitě jste si všimli, že největší zájem máme většinou - ne - o to jídlo, co jsme si sami objednali, ale o to, co má náš soused na talíři. Jsme totiž mlsní, rádi ochutnáváme nové věci a často se také mýlíme, když si vybíráme z jídelního lístku. Mně se stává prakticky běžně, že, když jdu s manželkou na večeři, tak ve chvíli, kdy nám přistane jídlo na stole - moje žena zabodne zamilovaný pohled do mého talíře a řekne" Hmm, tak to jsem si zase vybrala špatně:" Víte, jak to dopadne? Samozřejmě, že jí dám své jídlo a nebo se alespoň domluvíme, že každý sníme půlku a pak si prohodíme talíře. Jenže tohle nejde praktikovat s každým. 

 

Proto jsou na celém světě všeobecně oblíbeny restaurace, které počítají s lidskou touhou ochutnat co nejvíce jídel najednou. O skromnosti nebo nějakém půstu se však rozhodně hovořit nedá. Když máme na stole deset rozmanitých jídel a navrch pět dortů, většinou se v nás probudí - zvíře - a chceme všechno! Proto jsou tak všeobecně oblíbené a současně zrádné tzv. "švédské stoly". Skoro každý, když už má tu možnost, spořádá mnohem víc, než si jeho tělo žádá!

 

Velké popularitě se těší restauranty, které nabízejí různé možnosti společného stolování (neboli shareování jídla - od slova share - tedy podělit se). A tak si můžete naporoučet třeba roztodivné japonské sushi a dělit se o ně s ostatními, nebo objednat tři velké talíře španělské paelly - a každý u stolu si může vybrat králičí, zeleninovou nebo tu s mořskými plody. Indická i arabská kuchyně si zase libuje v mnoha malých degustačních miskách, které jsou k dispozici všem stolovníkům. Úplně nejvychytanější jsou pak otáčivé kulaté stoly v některých čínských podnicích. Servírují vám spoustu talířků s masem, zeleninou a rýží a vy si směrem k sobě otáčíte svoje favority podle okamžité chuti. Někdy vám pod miskami s jídlem dokonce zapalují malé svíčky nebo pokrmy pokládají přímo na horké destičky. Takže nemusíte pospíchat, aby vám jídlo nevystydlo. Vše je stále teplé. Můžete hodovat a dělit se o své kulinární zážitky celé hodiny.

 

Tenhle způsob stravování mám rád. Ochutnáte spoustu nových dobrot, nemusíte závidět sousedovi, že si vybral lepší jídlo a navíc se učíte jednu krásnou lidskou vlastnost - podělit se. Ta nám totiž docela často chybí - a to bohužel téměř ve všem…

 

Tak hezký víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Buď je otevírání vína a jeho pití obřadem, blažeností anebo není ničím.
Miroslav Horníček
Top
English