VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Pražská šunka
2018-03-11, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

mám pro vás dobrou zprávu - Pražská šunka - konečně, po mnohaletém boji, získala mezinárodní uznání! Název - Pražská šunka - včetně dalších jazykových variant, bude zapsán do rejstříku Evropské unie jako - Zaručená tradiční specialita. Výrobek s tímto názvem je možné ve všech členských státech vyrábět pouze dle zapsané specifikace. A ta specifikace je nyní již definitivně odsouhlasena, že je naše! Nemyslete si, že je to tak jednoduché, že někdo jen tak prohlásí - u nás se tahle šunka dělá sto let a tak patří nám! My jsme se o naší originalitu museli poprat s Italy, Němci, Rakušany a výhrady proti jedinečnosti naší šunky měli i bývalí Čechoslováci, tedy přesněji řečeno: “naši bratia zo Slovenska”.
Pražskou šunkou se už od poloviny 19. století označuje jeden z nejznámějších potravinářských produktů, mající původ v České republice, zejména v Praze. U nás se toto jméno tradičně používá pro šunku nejvyšší jakosti z vepřové kýty, kde je původní oválný tvar masa zachován použitím takzvaného pražského řezu. Zároveň ji však vyráběli a dodnes vyrábějí v dalších evropských státech a právě proto byly debaty o udělení jedinečného označení poměrně komplikované. Ale vyhráli jsme! Pražská šunka s logem Zaručené tradiční speciality EU má tři varianty:
Pražská šunka na kosti se odlišuje např. specifickým poměrem použitých vepřových kýt a láku. Bez kosti pak je zauzená šunka nejvyšší jakosti, u které je významným rysem dekorativní povrchové krytí. Odlišujícím prvkem je také typický vejčitý nebo válcovitý tvar.
Pro Pražskou šunku – konzervu (neboli Prague Ham) je charakteristický aspik v tenké vrstvě mezi šunkou a obalem. Ještě je tam několik další tajností, které právě dělají s potraviny běžné, potravinu unikátní. A právě proto si třeba Belgičani brání Ardenskou šunku a dodržují postup nakládání a uzení masa, který se po staletí skoro nemění. Proto se Španělé pyšní Jamónem ibérico, sušenou šunkou z černých iberijských prasat krmených bukvicemi, a proto Němci drží ochrannou ruku nad Schwarzwälder Schinken, šunkou z Černého lesa, která zraje nad dýmem z jedlových pilin a šišek. A co teprve Italové se svým slavným Prosciutto di Parma, pyšnícím se originálním původem v parmské provincii?
Tak nezapomeňte, až si u řezníka objednáte patnáct-dvacet deka, neříkejte jenom - šunky,.. ale hrdě zvolejte - dvacet deka Pražské šunky! Protože teď už je navždy jenom naše!

 

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Popíjej staré víno, chceš-li vesele stárnout.
Latinské přísloví
Top
English