VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Příbor vznikl před staletími. Dodnes se používá v různých zemích jinak
2019-05-18, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

když jste třeba ve Španělsku nebo v Řecku v běžné restauraci, dojíte předkrm a necháte svůj příbor na talíři jak je tomu u nás zvykem, tak personál ani nehne brvou, váš příbor vezme z talíře, odloží vám jej stranou, a odnese talíř, aby pak přispěchal s dalším chodem, třeba tím hlavním. A vy můžete pokračovat v hodování ovšem se svým původním již použitým příborem. Místní mravy vám prostě přisoudí jen jeden příbor na celé vaše jídlo. Samozřejmě, pokud náhodou zavítáte do nějaké superluxusní resturace, tak tam vám naservírují deset chodů a deset příborů! Ke každému pokrmu zvláštní příbor, který se též mění podle toho, zda jíte rybu, kraba, zeleninový salát nebo když máte například kus hovězího, tak ostrý stejkový nůž. V těchto podnicích se s nádobím nešetří, no konečně to si při úhradě závěrečného účtu jistě povšimnete, že na vás nešetřili s jídlem ani nádobím a na oplátku očekávají, že nebudete skrblík ani vy.

Umývat ty hory použitého nádobí - to samozřejmě není zábavné a i laciné. A tak proto vám některé podniky upírají tuto rozmařilost. Slyšel jsem, že v době renesanční i barokní, tak vidlička či příbor patřily spíše mezi ojedinělé zvláštnosti a aristokratické marnotratnosti. Větší používání vidličky nastalo v Evropě až v 17. století. V minulosti dokonce prý bývalo zvykem, že významní šlechtici si s sebou nosili vlastní příbor ve vyřezávané krabičce nebo ve vyšívaném pouzdře. Vlastní příbor byl významnou součástí jejich garderóby a životního stylu. Přijeli ke kamarádovi na zámek, vybalili svůj příbor, snědli kance a zase si nádobíčko posvátně uložili do designové krabičky. No a mě při té - časem zaprášené historce - napadlo, jaké by to bylo dnes, kdybychom měli každý svůj vlastní příbor neustále při ruce? Kolik by se ušetřilo lidské práce, mytí nádobí, čistících chemikálií a zbytečných úkonů obsluhujícího personálu. Každý bychom se pyšnili vlastním příborem, třeba s gravírovaným monogramem, byl by jen náš, okousán naším chrupem a olizován naším jazykem. Nemuseli bychom si strkat do pusy vidličku, sice umytou ve vysokorychlostní myčce, ale přece jen už ji někdo cizí měl v ústech. Vlastní příbor toto dilema nepřipouští. Patří jenom nám, šetří planetu a obavy z nečistoty jsou ty tam. A navíc - budeme velmi, velmi styloví.

 

Hezký víkend a prosím vás:  "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Kdo chce dobře jíst, nesmí urazit kuchaře.
Čínské přísloví
Top
English