VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Proč kuřata chutnají jako psí granule a sýry jako polystyrén?
2013-06-01, Text: Pavel Maurer
Vážení gastronauti, dovolte, abych vám položil řečnickou otázku. Dali byste si k obědu jeden hamburger za 6,5 miliónu korun? Ani nečekám na odpověď. Proto jsem vás také varoval, že půjde pouze o řečnickou otázku. Nemyslete si, že jsem se z toho jídla a pití už definitivně zbláznil. Nejde o žádnou novinářskou kachnu!

Hamburger v přepočtu za 250 tisíc eur je ve svých počátečních rozměrech přibližně dva centimetry dlouhý, centimetr široký a milimetr tlustý. V podstatě jednohubka! Uměle nebo laboratorně vytvořený kus syntetického masa je tedy na světě! Jedná se o výsledek několikaletého bádání vědců z Maastrichtské univerzity v Holandsku.

Nebudu vám zdlouhavě popisovat, jak se jim dařilo kultivovat miliardy zvířecích embryonálních buněk, aby z nich nakonec vytvořili flákotu masa. Mám na takový řízek ze zkumavky vůbec chuť? Nemám!

Okamžitě se mi totiž v hlavě vybavuje řada jiných produktů a surovin, jejichž původnost je už dávno pryč. Proč myslíte, že kuřata chutnají jako nejlacinější psí granule, plátkové sýry jako polystyrén a rajčata v podstatě nijak? Jedním z hlavních důvodů je, že do zemědělské produkce vstoupily nežádoucí elementy – civilizace, chemie, urychlovače růstu, touha po dlouhé záruční době a především pak honba za kvantitou na úkor kvality.

Dokážu si představit spoustu uměle masových protiargumentů, jak by to mohlo být úžasné pro životní prostředí a nás lidi a že syntetická výroba masa nám ušetří litry vody, potravu pro zvířata, energii, emise, poplatky za jatka a řezníky. Že bych se na to nevykašlal!

Jsem ze staré školy, chci poctivý kus masa a také mi vadí, že tomu pánu nad námi pořád fušujeme do řemesla! Navíc se šušká, že žádný z holandských vědců se neodvážil do uměle vytvořeného masa ani jen malinko zakousnout. Že by nedůvěřovali svému dílu?

Jak jsem naznačil už na začátku – jeden hamburger ze zkumavky stojí 6,5 miliónu korun, takže naše kravičky se v budoucnu rozhodně nemusí obávat, že by přestaly být pro lidstvo užitečné. A my budeme mít kus skutečného masa stále ještě pár let na talíři.

Krásný den a omlouvám se vegetariánům.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English