VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Prostě a nicméně
2017-05-08, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

jakýsi skvělý lingvista - neboli jazykovědec zjistil, že se v poválečné době začaly objevovat v našem hovorovém slovníku dva výrazy, jejichž frekvence byla mnohem častější než v letech minulých i budoucích. Byla to slova - “prostě” a “nicméně”. Je to logické: Lidé žili prostě a většinou neměli nic a nebo toho bylo málo a případně ještě méně. Zvláště pak na talíři! A proto tato - dalo by se říci - pomocná slůvka se jim nenápadně a mimovolně vkrádala častěji do řeči. Po II. světové válce byl hlad, nouze, nedostatek. Lidé neplýtvali, nerozhazovali, žili jednoduše a prostě a vážili si všeho kolem. Takzvaný přídělový systém znamenal, že ještě několik let po osvobození Evropy - nafasoval dospělý člověk asi 20 deka masa na den, většího panáka mléka, pak nějaké gramy mouky a cukru. 

 

Hospodyně nahrazovaly nedostatkové produkty - kterých bylo - méně. Ve školních jídelnách a závodním stravování se vařilo podle norem. Ve státním pohostinství se však normy často obcházely. Ředila se hořčice či ocet, zaměňovaly se stupně piv, váha masa se oproti normě snižovala. Mnoho lidí se stravovalo v bufetech a vývařovnách. K oblíbeným pokrmům náležela prostá jídla, jež šla různě nastavovat: šunkafleky, sekaná, omáčky, lečo, opékané špekáčky, ale i telecí nožičky nebo laciná smažená vemínka.

 

Zeleninou číslo 1 bylo zelí, 2. místo obsadil tuřín. Když byla trochu větší úroda, sušilo se ovoce i zelenina jako křížaly na zimu, využívalo se hodně lesních plodů, hub, sbírali se byliny, kopřivy a různé zdánlivě divoké a plané plody. Krmivo pro kačeny a slepice se stalo běžnou příměsí denních jídel pro lidi. Konzervovalo se sušením nebo kvašením. Mimochodem, všimněte si, kolik plodin, které se v poválečné době konzumovaly spíše z nouze - tak dnes jsou velmi trendnové, často je zahrnují slavní kuchaři do svých receptů a nutriční odborníci je vřele doporučují.

 

Díky bohu, že už nemáme ten potupný přídělový systém potravin na lístky, jako po válce, nicméně - když si dnes připomínáme den osvobození, nezapomeňme také na to, co museli jíst naše babičky a jak my jsme se dnes osvobodili od prostého jídla a jestli se nám to náhodou nepodařilo až příliš???

 

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English