VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Rajčatový džus
2014-10-12, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

schválně si tipněte - co lidé nejvíce pijí v letadle? Pivo? Džusy? Víno? Nebo vodku? Co byste tak hádali? Dříve narození si jistě pamatují, že když se ještě v letadlech podával alkohol zdarma, tak si kde kdo dal pár panáků, aby potlačil strach z letu. Ale ani alkohol není ten nápoj, kterého se podle celosvětových statistik vypije v letadlech nejvíce.

 

Budete se asi divit - ale ze všech nápojů z nabídky palubního servisu si cestující objednávají nejraději - tomatovou šťávu! Rajčatový džus. Něco, co vypadá barevně poměrně zvláštně a je to dost husté. I lidé, co si nikdy na zemi rajčatovou šťávu nedají - v letadle ano! Proč asi? 

 

Těch důvodů je hned několik. Některé jsou téměř vědecké a jiné spíše pocitové. Jistý Ernst Derenthal, šéf společnosti, která zajišťuje potraviny pro letadla v Německu s překvapením zjistil, že každoročně se na palubách vypije více tomatové šťávy než piva! I začal pátrat.  

 

Podle výzkumu chutí, většina lidí odpověděla, že tomatová šťáva jim v letadle chutná jinak a lépe než na zemi. Připadá jim, že v normálním životě není rajčatová šťáva tak čerstvá, je příliš zemitá. Zatímco, když ji pijete v letadle, ve výšce 10 000 metrů - působí, že je lehce pikantní, příjemně minerální a velmi osvěžující.

 

Co to na nás vlastně působí? Nacházíme se několik kilometrů nad naší planetou v železné rouře, která se někam řítí a my vůbec nejsme schopni ovládat kam. Je zde vysoká hladina hluku, letadlo různě vibruje, mění se tlak. V tomto prostředí se dostává naší krvi méně kyslíku, takže se nám trochu uzavírají chuťové a čichové receptory a nosní sliznice se v klimatizovaném prostředí více zvlhčuje. Všechno nám vlastně chutná méně výrazně. A tady nastupuje hrdina letecké gastronomie - tomatový džus! Ten totiž chutná víc v letadle než na zemi!

 

Jenže stejně je divné, že pasažéři, kteří si běžně nikdy rajčatovou šťávu doma neudělají, a to ani v podobě Bloody Mary, tak v letadle po ní nečekaně zatouží! A tak vědci studovali dál naše chování, proč to vlastně děláme. Důvody jsou ještě dva: Za prvé, že hustá šťáva uklidní a jakoby usadí náš rozechvělý žaludek mnohem více než jiné tekutiny a za druhé: Někteří pasažéři si dají tomatový džus jenom proto, že si něco podobného objednal jejich soused sedící vedle. Tak co by si to alespoň jednou v životě také nezkusili, když už letí letadlem!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte blbě, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

 

Pavel Maurer, www.grand-restaurant.cz

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English