VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Renesanční etiketa
2019-02-03, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

nedávno jsem večeřel v nejmenované restauraci a jak jsem tak pozoroval chování lidí u jídla, rozhodl jsem se vám dnes něco říci o etiketě stolování, jak tomu bylo před pěti sty lety v renesanční Itálii. Tu dobu vám připomenu, proto, že vám některé její zvyklosti budou připadat komické, stejně jako mně nedávno připadalo komické a trochu neslušné, když lidé kolem mne konverzovali s pusou plnu jídla, kašlali bez ruky před ústy, skákali si do řeči, šťourali se v zubech u stolu a zapomínali na to, že mají před sebou ubrousek. A tak jsem si vzpomněl, že Leonardo da Vinci, vynálezce, architekt, sochař a autor nejslavnějšího gastronomického obrazu na světě gastronomické - Poslední večeře (a to nezapomínám na Monu Lisu), tak Leonardo už se nemohl déle dívat jak velmožové uvazují u židlí svých hostů  živé králíky, aby si o jejich kožíšky mohli během večeře utírat mastné ruce a příbory. Vymyslel proto ubrousky, dokonce i rotační sušičku na ubrousky a též definoval základní etické zásady při slavnostním stolování. Hosté v 15. století u tabule podle slovutného Leonarda nesmí:
1/ pokládat svoji hlavu do talíře
2/ nikdy sedět pod stolem
3/ nikdy pokládat nechutná nebo nepokousaná sousta do talíře svého souseda, aniž by jej o to předtím požádali
4/ otírat svůj příbor o sousedovo oblečení
5/ nožem řezat jídlo na stole
6/ žádné hady a brouky…
7/ pokud musí zvracet, nechť opustí stůl
8/ stejně tak, pokud musí močit
No tak tohle všechno řešili tenkrát nejvýše postavení lidé té doby. Nás se to už skoro netýká. Ale stejně, když se občas podíváte na chování svých spolustolovníků, řekl bych, že je stále pár drobností, co bychom mohli vylepšit. Co říkáte?

Hezký víkend a prosím vás:  "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Ze všech vlastností kuchařových je nejdůležitější přesnost.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English