VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Řeřicha
2014-11-01, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

víte jaká je nejzdravější a nejhodnotnější rostlina na světě? No, já jsem to také ještě před pár dny nevěděl, ale - však víte jak to chodí - jednou říkají vědci, že je zdravá řepa, pak zase, že jablka a pak nám odborně vysvětlí, že nemáme jíst vajíčka kvůli cholesterolu. A za rok - pro změnu - že vajíčka jsou skvělou a nenahraditelnou součástí naší vyrovnané stravy. Tak čemu máme věřit, že?

 

Nicméně, já si to nemůžu nechat jen pro sebe a stejně vám dnes prozradím, jaká je nejlepší zelenina na světě. Jistá universitní profesorka, odbornice přes nutriční hodnoty, zkoumala ovoce a zeleninu na základě obsahu výživných látek, nezbytných pro náš organizmus.

 

Nejdůležitějším kritériem je jak prospívají našemu zdraví, snižují riziko srdečních chorob a rakoviny. Profesorka Di Noia vytvořila tabulku 41 super-produktů podle toho jak jsou pro nás zdravé.

 

A víte co zvítězilo? Obyčejná Řeřicha! V závěsu za řeřichou najdeme čínské zelí, mangold, špenát, petržel, čekanku. Naopak - jahody, brokolice, mrkev či citróny jsou až na konci seznamu nejzdravějších pochutin. Nejsou na tom špatně, ale proti řeřiše - úplní amatéři!

 

Řeřicha porazila všechny na celé čáře! Jen tak pro pořádek - řeřicha se na naší planetě vyskytuje asi ve 175 druzích, chutná vždy lehce nahořkle, trochu jako ředkvička a v některých jazycích je nazývána - potočnice, protože se jí dobře daří poblíž vody. Aniž bych tušil, že je tak skvělá, já pěstuji řeřichu již mnoho let tak, že nasypu semínka na zvlhčenou vatu a mám ji neustále čerstvou na okenním parapetu. Její nahořklá chuť vždy potěší, je dobrá v salátu, v polévkách a třeba i na chlebu s máslem. V jedné luxusní restauraci v rakouském Wachau ji dokonce podávají jako předkrm v malé vaničce servírované i s nůžkami, abyste si ji mohli nastříhat podle libosti.

 

Řeřicha je oblíbená hned ze tří důvodů - má výtečnou chuť, je velice zdravá, a její pěstování zvládne i úplný začátečník. Prý ji miloval i Napoleon Bonaparte a zasloužil se o její rozšíření ve Francii. Anglosaský svět ji zná v mnohem mohutnějším vydání než my, jejich řeřicha - watercress - má větší listy, ale chutná podobně.

 

Potočnice je bohatá na vitaminy A, C, D, E, taky na jód, železo a síru. V nati jsou obsažené hořčičné oleje. Je účinným lékem proti mnoha neduhům a posiluje imunitu.

 

Taky pročišťuje játra, zlepšuje zažívání, upravuje hladinu krevního cukru u diabetiků. Je osvědčeným životabudičem při únavě. V přísadách šamponů působí blahodárně i na vlasový porost a já nevím co ještě. Takže, vážení gastronauti, až začnou podzimní plískanice - doporučuji si za oknem vypěstovat během několika dnů - řeřichu - podle posledních výzkumů, asi nejzdravější rostlinku na světě!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English