VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Řeřicha
2014-11-01, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

víte jaká je nejzdravější a nejhodnotnější rostlina na světě? No, já jsem to také ještě před pár dny nevěděl, ale - však víte jak to chodí - jednou říkají vědci, že je zdravá řepa, pak zase, že jablka a pak nám odborně vysvětlí, že nemáme jíst vajíčka kvůli cholesterolu. A za rok - pro změnu - že vajíčka jsou skvělou a nenahraditelnou součástí naší vyrovnané stravy. Tak čemu máme věřit, že?

 

Nicméně, já si to nemůžu nechat jen pro sebe a stejně vám dnes prozradím, jaká je nejlepší zelenina na světě. Jistá universitní profesorka, odbornice přes nutriční hodnoty, zkoumala ovoce a zeleninu na základě obsahu výživných látek, nezbytných pro náš organizmus.

 

Nejdůležitějším kritériem je jak prospívají našemu zdraví, snižují riziko srdečních chorob a rakoviny. Profesorka Di Noia vytvořila tabulku 41 super-produktů podle toho jak jsou pro nás zdravé.

 

A víte co zvítězilo? Obyčejná Řeřicha! V závěsu za řeřichou najdeme čínské zelí, mangold, špenát, petržel, čekanku. Naopak - jahody, brokolice, mrkev či citróny jsou až na konci seznamu nejzdravějších pochutin. Nejsou na tom špatně, ale proti řeřiše - úplní amatéři!

 

Řeřicha porazila všechny na celé čáře! Jen tak pro pořádek - řeřicha se na naší planetě vyskytuje asi ve 175 druzích, chutná vždy lehce nahořkle, trochu jako ředkvička a v některých jazycích je nazývána - potočnice, protože se jí dobře daří poblíž vody. Aniž bych tušil, že je tak skvělá, já pěstuji řeřichu již mnoho let tak, že nasypu semínka na zvlhčenou vatu a mám ji neustále čerstvou na okenním parapetu. Její nahořklá chuť vždy potěší, je dobrá v salátu, v polévkách a třeba i na chlebu s máslem. V jedné luxusní restauraci v rakouském Wachau ji dokonce podávají jako předkrm v malé vaničce servírované i s nůžkami, abyste si ji mohli nastříhat podle libosti.

 

Řeřicha je oblíbená hned ze tří důvodů - má výtečnou chuť, je velice zdravá, a její pěstování zvládne i úplný začátečník. Prý ji miloval i Napoleon Bonaparte a zasloužil se o její rozšíření ve Francii. Anglosaský svět ji zná v mnohem mohutnějším vydání než my, jejich řeřicha - watercress - má větší listy, ale chutná podobně.

 

Potočnice je bohatá na vitaminy A, C, D, E, taky na jód, železo a síru. V nati jsou obsažené hořčičné oleje. Je účinným lékem proti mnoha neduhům a posiluje imunitu.

 

Taky pročišťuje játra, zlepšuje zažívání, upravuje hladinu krevního cukru u diabetiků. Je osvědčeným životabudičem při únavě. V přísadách šamponů působí blahodárně i na vlasový porost a já nevím co ještě. Takže, vážení gastronauti, až začnou podzimní plískanice - doporučuji si za oknem vypěstovat během několika dnů - řeřichu - podle posledních výzkumů, asi nejzdravější rostlinku na světě!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English