VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Restaurace bez lístku
2014-08-03, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

nemyslete si, že v naší zemi nemáme dobré a kvalitní restaurace. I u nás dokážeme uvařit skvělé pokrmy za rozumnou cenu. Je třeba ale pořádně hledat. Špatných pokrmů za nízkou cenu je k mání habaděj! A průměrných jídel za vysokou cenu bohužel také! Jsou však kvalitní restaurace, kde třeba nabízejí ryby pouze lovené na háček nebo do sítí. Tedy jinými slovy - volně žijící. To je unikátní, protože podle mého hrubého odhadu 97% všech restaurací nabízí ryby pocházející pouze z rybích farem. A ty mají velmi rozdílnou úroveň. Jsou často uměle přikrmovány, aby rychle přibývaly na váze, dostávají vitamíny a antibiotika, aby neonemocněly. Jejich transport k nám suchozemcům je dlouhý a má mnohá úskalí... 

 

Já moc rád ryby. Domácí i zahraniční, ale musím si velmi pečlivě vybírat restauratéry, kteří mají úctu k surovinám. 

 

Pak jsou restaurace, které mají širokou škálu vín, a nebo jen vína domácí a nebo jen zahraniční. Jsou podniky, co mají vlastní pečivo, nabízejí dorty a koláče vlastní výroby a na vaření používají hlavně sezónní suroviny.

 

Je tu také pár restaurací, které vaří jen to, co má rád pan kuchař. Berte nebo nechte být. Zažil jsem několik podniků, kde přišel kuchař a řekl.: "Dnes ráno jsem byl na trhu, mám pár kachen, čerstvé zelí, domácí klobásky a jen 3 ryby, které se mi líbily. To budu dnes vařit. Vyberte si. Jídelní lístek na papíře u mne nenajdete - ale jen to, co vám říkám!"

 

Pro mne je to vítězství! Dokonce jsme nedávno zažil, že jeden majitel podniku v neznámém malém městečku poblíž Janova naší devítičlenné hladové partě řekl: "Pojďte dál, budu vám podávat 5 chodů jídla, které jsme dnes připravil. Neřeknu vám, co to bude, ale když vám nebude chutnat, nemusíte platit. Zaplatíte jen víno co vypijete, ale o jídle rozhodují já a dary dnešního dne. Berte nebo nechte bejt!" 

 

Byla to jedna z mých nejúžasnějších večeří v poslední době. Zaplatili jsme rádi a poslední chod jsme již sotva snědli. Na porcích ten tajemný kuchař nešetřil. A mimochodem, vypité víno ani žádné další nápoje nám nakonec nepočítal. Byl rád, že nám chutná a my také, že jsme jej poznali! Nezoufejte tedy - i zázraky se občas dějí. Jen jim musíme jít trochu naproti!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

 

Pavel Maurer, grand-restaurant.cz

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English