VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Restaurace bez lístku
2014-08-03, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

nemyslete si, že v naší zemi nemáme dobré a kvalitní restaurace. I u nás dokážeme uvařit skvělé pokrmy za rozumnou cenu. Je třeba ale pořádně hledat. Špatných pokrmů za nízkou cenu je k mání habaděj! A průměrných jídel za vysokou cenu bohužel také! Jsou však kvalitní restaurace, kde třeba nabízejí ryby pouze lovené na háček nebo do sítí. Tedy jinými slovy - volně žijící. To je unikátní, protože podle mého hrubého odhadu 97% všech restaurací nabízí ryby pocházející pouze z rybích farem. A ty mají velmi rozdílnou úroveň. Jsou často uměle přikrmovány, aby rychle přibývaly na váze, dostávají vitamíny a antibiotika, aby neonemocněly. Jejich transport k nám suchozemcům je dlouhý a má mnohá úskalí... 

 

Já moc rád ryby. Domácí i zahraniční, ale musím si velmi pečlivě vybírat restauratéry, kteří mají úctu k surovinám. 

 

Pak jsou restaurace, které mají širokou škálu vín, a nebo jen vína domácí a nebo jen zahraniční. Jsou podniky, co mají vlastní pečivo, nabízejí dorty a koláče vlastní výroby a na vaření používají hlavně sezónní suroviny.

 

Je tu také pár restaurací, které vaří jen to, co má rád pan kuchař. Berte nebo nechte být. Zažil jsem několik podniků, kde přišel kuchař a řekl.: "Dnes ráno jsem byl na trhu, mám pár kachen, čerstvé zelí, domácí klobásky a jen 3 ryby, které se mi líbily. To budu dnes vařit. Vyberte si. Jídelní lístek na papíře u mne nenajdete - ale jen to, co vám říkám!"

 

Pro mne je to vítězství! Dokonce jsme nedávno zažil, že jeden majitel podniku v neznámém malém městečku poblíž Janova naší devítičlenné hladové partě řekl: "Pojďte dál, budu vám podávat 5 chodů jídla, které jsme dnes připravil. Neřeknu vám, co to bude, ale když vám nebude chutnat, nemusíte platit. Zaplatíte jen víno co vypijete, ale o jídle rozhodují já a dary dnešního dne. Berte nebo nechte bejt!" 

 

Byla to jedna z mých nejúžasnějších večeří v poslední době. Zaplatili jsme rádi a poslední chod jsme již sotva snědli. Na porcích ten tajemný kuchař nešetřil. A mimochodem, vypité víno ani žádné další nápoje nám nakonec nepočítal. Byl rád, že nám chutná a my také, že jsme jej poznali! Nezoufejte tedy - i zázraky se občas dějí. Jen jim musíme jít trochu naproti!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

 

Pavel Maurer, grand-restaurant.cz

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Pospěš si s prací, nikoli s jídlem.
Čínské přísloví
Top
English