VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Restaurace & trápení
2018-02-18, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

ať mi nikdo neříká, že se restauracím nedaří! Každou chvíli narazím na nějaký nový podnik! Nedávno třeba v Praze otevřeli třípatrový kolos, kde vidíte kuchařům pod ruku, ale i vnímáte, co se děje pod vámi i nad vámi. Vedle toho i v okrajových čtvrtích se líhnou různá alternativní bistra, kde se scházejí návštěvníci všech věkových a sociálních kategorií. Jídlo se mnohdy vydává přímo z várnice, ale nikomu to nevadí, ať už má kabát za dvě stovky ze sekáče nebo značkový swag za deset tisíc. Nikomu nevadí odlehčený styl: Pytlíky od kafe na lampě místo stínítka, prázdné, omšelé rámy bez pláten, trochu korpulentní servírka v kraťasech, staré knihy v regálech, každá židle z jiného bazaru a plechové příbory posbírané z nádražních hospod. Naopak, je tu ceněna neformálnost, a především pak čerstvost produktů, neobvyklé kombinace, různé francouzsko-peruánské, či skandinávsko-asijské fúze nejrozličnějších gastronomií našeho světa. Ale nejsou to jen tato populární alternativní bistra. Zaznamenal jsem též vznik několika super podniků v celé naší republice! Už nejde jen o výsadu bohatého hlavního města, kde majitel investuje několik desítek milionů do luxusního interiéru a špičkových technologií, do vybavení kuchyně, kde to vypadá jako v kokpitu meziplanetární rakety. Kuchař se jenom podívá na sporák a “už se to tam samo vaří, bublá a smaží.. a zároveň i meje!”. Na takovéto high-tech restaurace můžete dnes již natrefit v Olomouci, v Brně, v Průhonicích, Na severu Moravy, ale také v různých přestavěných zámečcích, či loveckých chalupách. Je třeba si ovšem připravit větší peněženku, protože někdy jsou ceny téměř astronomické! Nenadávejte mi, že propaguji pouze horní část ledovce, díky Bohu, totiž máme na našem trhu také rostoucí síť podniků, které nabízejí vynikající pokrmy za rozumné ceny. Už je z čeho vybírat i v oblasti cena/výkon. Nové restaurace vznikají, ale také spousta jich nevydrží tlak konkurence a zatahuje roletu. Jedním z nejpalčivějších problémů je totiž kvalitní personál. A ten, podle restauratérů, prakticky neexistuje. Skutečně spolehliví kuchaři a zkušený personál na place - to je noční můra mnoha provozovatelů pohostinných zařízení. Otázkou tedy zůstává: Máme moc restaurací a málo lidí? Nebo, že by nechtěli pracovat?, nebo, že by byli špatně placeni? Já fakt nevím, “kde udělali soudruzi z NDR chybu!”

 

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English