VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Rezervační podmínky
2015-02-08, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

onehdy jsem se měl sejít asi s deseti kamarády na večeři. A protože bylo co oslavovat, zaúkolovali mne ostatní, abych rezervovat několik týdnů dopředu jednu velmi pěknou restauraci v centru Prahy. Je to tam trochu nóbl, ovšem moc dobře vaří a interiér je skutečně okouzlující.

 

Tak já jsem tedy bezelstně zablokoval termín a dokonce, abych kuchařovi a obsluze usnadnil práci, tak jsem i rozhodl co budeme jíst. Nebudou potom zbytečné prostoje, kdy si každý u stolu vybírá něco jiného, trvá to dlouho, logistika v kuchyni je náročnější. Takže jsem naši destičlennou partičku vlastně objednal jako celistvou skupinku. 

 

Z mého pohledu je to pro každou restauraci terno, když někdo dopředu rezervuje stůl, ví kolik přijde lidí, kdy přijdou a navíc, co budou jíst. Z ekonomického i praktického hlediska by každý si restauratér měl zamnout ruce, že má zajištěný snadný výdělek. 

 

Jenže to jsme se spletl. Obratem mi přistál do emajlu dvoustránkový soupis tzv. interních rezervačních podmínek, kde mne restaurace jako hosta staví do latě a diktuje svá pravidla. Tak například jsem se dozvěděl, že když nás náhodou přijde o jednoho nebo dva méně než jsem objednal, protože třeba kamarád onemocněl nebo skočil z mostu, a já jsem to neoznámil minimálně 4 dny dopředu, budou nám za trest jejich útratu účtovat. Pak také restaurace rozhodla, že zato, že jsme se odvážili býti skupinkou více než osmi osob, bude nám automaticky ke konečnému účtu připočteno 7% z celkové útraty za obsluhu. Tedy v podstatě nedobrovolné dýžko. Ať už nám chutnalo nebo nás číšník polil vývarem. Zaplatíme bez pardonu tringelt, protože jsme skupinka. Takže když tam třeba přijdou 2 čtyřčlenné rodiny spolu na večeři za deset tisíc, přibouchne si podnik 700 korun navrch bez jakýchkoli řečí. Je vám to málo? Mám pokračovat kam až sahá drzost restauračních rezervačních podmínek. Všechny vám je říkat nebudu, ale ještě namátkou - Když totiž zrušíte objednanou - a jako skupinka samozřejmě předem zaplacenou rezervaci - v době kratší ne 14 dní, ztrhne vám restaurace jako pokutu 30%. Když to uděláte méně než týden před večeří, zaplatíte 70%. Ani se mě neptejte, jak to dopadne, když rezervaci zrušíte dva dny předem.

 

Já se vám přiznám, že jsem po přečtení takového "diktátu" dostal normálně strach a šli jsme na večeři s kamarády úplně jinam. Tomuto podniku přeji hodně spokojených hostů. A samotným hostům pak doporučuji, aby si při rezervacích pro více osob vždy pozorně přečetli pravidla hry. Mohli by se při konečném účtování docela dost divit! V některých podnicích totiž není dost jasné - kdo je tu pán a kdo jen kmán! 

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English