VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Řízek
2017-06-11, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

nedávno jsem si dal v jedné nejmenované restauraci řízek a i když jsem se dost snažil, nemohl jsem jej za nic na světě sníst ! Bramborový salát byl skvělý, ten mi zahnal hlad, ale při mé práci s řízkem jsem si připadal - jako patolog v pitevně. Kroužil jsem nožem, aby se mi podařilo vypreparovat alespoň pár poživatelných soust, ale řízek se bránil velmi statečně a tak jsem na talíři nakonec zanechal slušnou hromádku rozcupovaného celkem nepoživatelného masa. Servírka se mi omluvila a nakonec, po krátké poradě v kuchyni, přiznala, že řízek byl kalkulován jako že je z kýty, ale místo toho byl z krkovice a to poměrně flaksaté a masné. To mohu dosvědčit osobně! Vzhledem k tomu, že jsem byl v restauraci, kam občas zajdu na oběd, byl ke mně personál milostivý a odečetl celé jídlo z účtu,… ale řekněme si, vážení posluchači, pravdu do očí: Kolikrát se vám v životě stalo, že by byl podnik natolik sebekritický a velkorysý a udělal hostu takovouhle radost? Já už tu lapálii nebudu dále rozebírat, ale přivedlo mě to na myšlenku - že řízkům bychom měli v naší zemi věnovat - maximální pozornost! Proč? Myslím, že hlavně proto, že řízek patří k bezkonkurenčně nejoblíbenějším pokrmům v Česku. Téměř 85% našich občanů velebí knedlo-zelo, guláš, svíčkovou a řízek. A tahle statistika by měla být pro restaurace významnou motivací, aby takový poměrně snadný pokrm vyladily do chuťové dokonalosti. Také by bylo dobré, aby řízky byly správně pojmenovány v jídelníčku - z čeho vlastně jsou? Řízek bývá v našich zemích většinou vepřový, kuřecí, někdy krůtí, nedávno jsem měl také vynikající řízek králičí, ale může být i jehněčí nebo telecí. Ten posledně jmenovaný - telecí - je vlastně praotcem všech řízků a když se řekne Wiener Schnitzel - tak to by měl být řízeček připravený pouze z telecí kýty, tenký, velký přes celý talíř a smažený na přepuštěném másle či na sádle. 

Jenže takové úžasné Vídeňské řízečky vám dnes nabídnou, bohužel, jen málokde. A to je škoda - protože na pořádném řízku by se v našem kraji dala udělat velká kariéra a také hodně dobrá gastronomická pověst!

 

Tak dobrou chuť a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English