VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Řízek
2017-06-11, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

nedávno jsem si dal v jedné nejmenované restauraci řízek a i když jsem se dost snažil, nemohl jsem jej za nic na světě sníst ! Bramborový salát byl skvělý, ten mi zahnal hlad, ale při mé práci s řízkem jsem si připadal - jako patolog v pitevně. Kroužil jsem nožem, aby se mi podařilo vypreparovat alespoň pár poživatelných soust, ale řízek se bránil velmi statečně a tak jsem na talíři nakonec zanechal slušnou hromádku rozcupovaného celkem nepoživatelného masa. Servírka se mi omluvila a nakonec, po krátké poradě v kuchyni, přiznala, že řízek byl kalkulován jako že je z kýty, ale místo toho byl z krkovice a to poměrně flaksaté a masné. To mohu dosvědčit osobně! Vzhledem k tomu, že jsem byl v restauraci, kam občas zajdu na oběd, byl ke mně personál milostivý a odečetl celé jídlo z účtu,… ale řekněme si, vážení posluchači, pravdu do očí: Kolikrát se vám v životě stalo, že by byl podnik natolik sebekritický a velkorysý a udělal hostu takovouhle radost? Já už tu lapálii nebudu dále rozebírat, ale přivedlo mě to na myšlenku - že řízkům bychom měli v naší zemi věnovat - maximální pozornost! Proč? Myslím, že hlavně proto, že řízek patří k bezkonkurenčně nejoblíbenějším pokrmům v Česku. Téměř 85% našich občanů velebí knedlo-zelo, guláš, svíčkovou a řízek. A tahle statistika by měla být pro restaurace významnou motivací, aby takový poměrně snadný pokrm vyladily do chuťové dokonalosti. Také by bylo dobré, aby řízky byly správně pojmenovány v jídelníčku - z čeho vlastně jsou? Řízek bývá v našich zemích většinou vepřový, kuřecí, někdy krůtí, nedávno jsem měl také vynikající řízek králičí, ale může být i jehněčí nebo telecí. Ten posledně jmenovaný - telecí - je vlastně praotcem všech řízků a když se řekne Wiener Schnitzel - tak to by měl být řízeček připravený pouze z telecí kýty, tenký, velký přes celý talíř a smažený na přepuštěném másle či na sádle. 

Jenže takové úžasné Vídeňské řízečky vám dnes nabídnou, bohužel, jen málokde. A to je škoda - protože na pořádném řízku by se v našem kraji dala udělat velká kariéra a také hodně dobrá gastronomická pověst!

 

Tak dobrou chuť a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Kdo chce dobře jíst, nesmí urazit kuchaře.
Čínské přísloví
Top
English