VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Řízek
2018-09-22, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

já se vám dnes musím k něčemu přiznat! Během tohoto parného léta jsem na sobě uskutečnil zajímavý experiment. Téměř tři měsíce - od poloviny června až do minulého týdne, tedy poloviny září, jsem nejedl nic jiného než pouze čerstvě ulovené mořské ryby a zeleninu. Tedy, abych byl zcela přesný, jednou jsem si dal se svým synem cibulového hamburgera z telecího masa a s dcerou pak dvakrát celé kuře pečené na rožni. Ale jinak - žádné knedlíky, žádné vepřové, hovězí, krůtí nebo králičí. Jen ryby, raky, sépie, kalamáry, mušle, chobotnice, mořské okurky a zeleninu teplou, studenou i nakládanou. Já jsem prostě ochoten se pro odborný gastronomický výzkum kdykoli tímto způsobem obětovat! Jenomže pak mne dostihla moje oblíbená - tak zvaná - chuťová paměť. Když jsem se vracel domů z krajiny mořské, hned jsem se zastavil u babičky a zbaštil dva řízky s bramborovým salátem a k tomu vypil dva typické české ležáky! Chuť na řízek, knedlo-zelo-vepřo, na gulášek, sulc, na tlačenku s cibulí, na švestkové knedlíky sypané mákem - to si nedovede představit, jaké jsem dělal kotrmelce, abych svým chuťovým pohárkům připomněl ty naše domácí, klasické majstrštyky, po nichž tolik touží naše tělo. Musím, přiznat, že mojí puse to nesmírně šmakovalo, ovšem žaludek, ten se občas přece jen trochu vzpouzel. Srovnání s lehkou, středomořskou kuchyní bylo náročné. Moje břicho si prostě za pár měsíců odvyklo tolik pracovat. Moje tělo trochu zlenivělo a byť řízeček chutnal skvěle, zdál se najednou těžký a evidentně pomaleji stravitelný. A tak jsem si opět potvrdil, že člověk nemá dělat velké přemety a spíše vnímat jistou harmonii. Jako v hudbě, malbě nebo prostě při práci - každý chvilku tahá pilku. Je třeba najít rovnováhu mezi potravinami co vkládáme do úst. Vzhledem ke svému naturelu, ale také k momentálnímu výdeji energie, práci, sportu, pohybu, podnebí - musíme hledat ideální, harmonický stav. Můj kulinární experiment byl příjemný, to potvrzuji, ale připomněl mi, že vše má svůj čas a každé jídlo nám chutná jinak v jiném počasí, v jiné zemi a v jiné fyzické konstelaci. Prostě - poslouchejme své tělo… - ono pak určitě bude poslouchat nás!

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Pospěš si s prací, nikoli s jídlem.
Čínské přísloví
Top
English