VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Rotace
2014-08-23, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

věříte tomu, že rotace zeleniny a rostlin je na poli stejně důležitá jako rotace kádrů? Je to prostě jako s lidmi. Pokud bude někdo pracovat pořád ve stejné funkci, na stejné pozici, a dělat monotónně stejnou práci, začne stagnovat, přestane se vyvíjet a nebude mít nové nápady. Je sice dost možné, že ve své specializaci dosáhne chvilkově mimořádných výsledků, ale tak jako tak se nakonec dostane do slepé uličky. A na poli platí takové pravidlo dvojnásob! Když budeme pořád sázet pšenici na stejné místo, nebudete obměňovat satbu jinými plody, země se totálně vyčerpá, unaví, zakrní…a pak už bude plodit s minimální intenzitou. Tak trochu zemře zaživa!

 

Každá rostlinka má totiž jiný kořenový systém, bere si z půdy jiné živiny a také do ní ze sebe sama odevzdává jiné látky. Je to logický mechanizmus, který vymyslela samotná příroda a není radno do jej měnit. 

 

Poutavý příběh jednoho malého farmáře popisuje, že restauratér, který od něj bral mouku, si dlouhá léta bláhově myslel, že surovina je kvalitní a chutná hlavně proto, že ten farmář má unikátní odrůdu obilí. Ale farmář je vyvedl z omylu. Nejde totiž jen o druh obilí. Ale především o kvalitu půdy a o rotaci toho, co se na ní právě pěstuje. Jáhly, jetel, fazole! Například hořčice - zbaví půdu škůdců, nemocí a dodá velké nutriční hodnoty. Další rok pak chytrý farmář vysadí na stejném poli zeleninu. Ta si z atmosféry vezme dusík a uloží jej ve svých kořenech. Pak třeba oves, který zformuje strukturu půdy a vytlačí z pole plevel…Když člověk dobře poslouchá a vnímá - půda si sama "řekne" co je třeba. Napoví nám, kdy může dostat pořádně zabrat a kdy je nutné ji nechat chvíli odpočinout.

 

Rotace diktuje kvalitu půdy…Jak logické! Nejspíš to před stovkami let věděl každý sedlák. Že by selský rozum? Nebo mu to prostě řekl jeho táta a táta jeho táty? Jen blázen se snaží vylepšit něco, co je již ve svém zárodku naprosto dokonalé…A věřte mi, že jídlo, které vám někdo připraví v souladu s těmito zákony přírody - je chutné pro naše jazýčky, zdravé pro naše tělo a navíc takové jídlo respektuje pravidla udržitelného rozvoje naší planety. 

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

 

Pavel Maurer, grand-restaurant.cz

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English