VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Rybí bloky začínají ve školní jídelně. Dejte rybám znovu šanci!
2019-06-16, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

to, že ryby jsou zdravé, o tom není pochyb. Že ryby jíme my, suchozemci, velmi málo, to je též všeobecně známá věc! Buď je jíme zřídka, na vánoce a nebo vůbec! Troufám si odhadnout, že průměrný občan naší země si dá rybu maximálně jednou až dvakrát do měsíce. Pak jsou tu zástupy lidí, kteří se ryby ani nedotknou. A nebo pouze, když jsou úplně bez kostí. Čím to vlastně je, že se tolik bráníme potravině, která nám přináší do těla tolik dobrého, co nemůžeme získat z bůčku ani z hovězího guláše? Tedy nic proti bůčku, já jej osobně miluji, ale také miluji ryby! A kdykoli vím, že je ryba dobře upravena, čerstvá a nebo zmražená přímo na moři bezprostředně po výlovu, tak si ji rád dám. Kde se v nás tedy berou ty nepřekonatelné rybí bloky? Tak určitě to začíná ve školní jídelně: Když nám jako dětem naservírují na talíř nelibě vonící filé nebo špatně rozmražené rybí prsty, do nichž bylo z moře semleto kde co a nebo, když se při svém prvním setkání s rybou zakousneme do kosti - tak to je potom konec na dlouhá léta, v nejsmutnějším případě, navždy! Ryba se pro nás stává obludným synonymem něčeho, co páchne rybinou a má v sobě skryté jehličky, s nimiž si neumíme poradit a kterých se bojíme. Navíc, přiznejme si upřímně, že chutně upravit rybu nedokáže každý. No a také je pravdou, že není ryba jako ryba. Snad právě proto jsou celosvětově nejoblíbenějšími rybami - lososi a tuňáci. Proč? Z několika důvodů: Především se moc netváří jako ryby! Nejsou cítit rybinou a navíc růžové lososí masíčko vypadá docela přívětivě (i když vyrostlo v přecpaných sádkách) a tuňákovi se ne náhodou přezdívá “mořská kráva”. Stejk z tuňáka vypadá téměř jako z vyzrálého telecího. No, a pokud vzpomeneme na ryby sladkovodní, tak těmi většinou pohrdáme, protože prý páchnou nejen rybinou, ale i bahnem. Já ovšem tvrdím, že když jsou dobře vytrávené a upravené, tak nepáchnou a jsou skvělé!

Zrovna dnes si o téhle mořské, jezerní i potoční fauně přemýšlím, přitom pomalu obírám jakousi dorádu či pražmu, zbavuji ji kostí, jím opatrně, nekvaltuji a vychutnávám. Radím vám všem, kdo jste ještě ryby definitivně nevymazali ze svého jídelníčku - zkuste si najít svého kuchaře, svůj zaručený recept, svůj spolehlivý obchod. Neprohloupíte a vaše tělo vám dozajista - tichou rybí řečí - hezky poděkuje.

 

Hezký víkend a prosím vás:  "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Divné je, když si dáte kapra namodro a dostanete po něm žloutenku.
Vlasta Burian
Top
English