VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Rybí prsty
2017-05-21, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zadržela - falšované rybí prsty. Já jim gratuluji, ovšem současně mám noční můru z toho, kolik se jim podobných zhůvěřilostí nepodařilo zachytit a my jsme si je důvěryhodně nacpali do pusy? 

Zmíněná potravina nazvaná - Křupavé rybí prsty – o sobě hrdě tvrdí, že je  to stoprocentní rybí filet. Minimální trvanlivost do července příštího roku! Země původu není z neznámých důvodů uvedena. Výrobce na obalu mj. napsal: „Složení: mleté rybí maso (62%)“, což samo osobě klamně informuje, že jde o stoprocentní filet. Analýza provedená v laboratoři však potvrdila, že podíl rybího masa ve výrobku zdaleka 100%, ale ani dekalrovaných 62, ale pouze ve 49%. Informace na obalu potraviny tak uvádí - nás spotřebitele - ve značný omyl. Já bych se, po takovéto úvodní lži možná začal dohadovat, zda těch pár procent masa je vůbec z nějak ryby, ale to už jdu do moc velkých extrémů!

Aby toho rybího hororu nebylo málo, dále laboratorní analýza prokázala přítomnost alergenních látek, konkrétně mléčné bílkoviny a hořčice. Zákon přitom výrobcům ukládá vyznačit přítomnost všech alergenních látek na obal tak, aby nedošlo k nevědomé konzumaci osobou s alergií nebo intolerancí na danou látku.

Tak tu máme dalšího podvodníka přes rybí prsty. To mne přivádí na myšlenku, že kdysi se slavný kuchař Jamie Oliver ptal dětí v amerických školách, jestli vědí, co jsou to rybí prsty? A děti, říkaly, že to vědí. A tak se jich dotazoval dále - Co myslíte, má ryba nějaké prsty, když už jíte ty rybí prsty? A děti, trochu zmateně, odpovídaly - asi jo, proč by se jinak to jídlo jmenovalo - rybí prsty? Tak vidíte jaká je to kupa pitomostí a nesmyslů. A kdyby to, byla aspoň, pořádná ryba! Jenže ty rybí prsty viděly opravdovou rybu nejspíš jen z vlaku a se skutečnou rybou a i se zmíněnými prsty mají pramálo společného. Tak až si zase někdy něco dáte, zkuste si trochu prověřit, zda sýr je sýr, ryba je ryba a houska není prst.

Ovšem, pokud vám v hospodě naservírují - falešnou svíčkovou nebo kuře á la bažant, berte to jako hrdinský čin. Protože kuchař se nestydí za poctivě připravený falzifikát podle všech povolených pravidel!

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English