VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Salát v zimě
2015-03-15, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

pořád mi nejde do hlavy proč máme jíst salát v zimě? A odpověď je tak prostá! Vždyť salát v zimě přece u nás neroste! Mrkev, rukola a všechny ty různé zelené lupínky mají přece svůj vegetační čas jindy než v lednu nebo březnu.

 

To, co jíme tak zvaně - mimo sezónu - je vlastně geneticky vzato - proti smyslu našeho těla. Všichni si jistě vzpomínáte na pohádkovou Marušku, která musela obměkčit dvanáct měsíčků, aby na malou chvíli vykouzlili červen a ona získala pro svou macechu jahody v době kdy vůbec nemají růst. To byla pohádka, kterou my ovšem prožíváme každý den. My máme v lednu borůvky, v červenci jarní medvědí česnek a ústřice po celý rok, ačkoli se mají jíst jen v některých podzimních a zimních měsících. Jenže my můžeme mít každou chvíli téměř cokoli. Nerespektujeme masopust - tedy masový půst, stejně jako nám většinou nic neříká ramadán, šábes nebo alespoň - postní pátek…

 

Cpeme se kdykoli, čímkoli. A pak se divíme, že nám není dobře, že máme nemoci a nevíme z čeho? Já jsem hluboce přesvědčen, že je to mnohdy právě z toho našeho velkopanství vůči zákonům přírody. O vánocích žádáme ovoce, které bylo utrženo na druhém konci naší planety v ještě nezralém stavu a takzvaně "doděláno" až cestou přes oceán. Jíme ryby, když na ně máme zrovna chuť, aniž bychom respektovali vhodný čas jejich výlovu. Vůbec nám není divné kupovat si ostružiny a jablka z Afriky v době, kdybychom se jako středoevropané měli raději držet hlávky zelí nebo červené řepy ze sklepa. 

 

Naše choutky jsou nekonečné. Chceme kiwi a pomeranče a citróny v zimě, aniž bychom tušili, že nám vlastně otevírají póry a ochlazují nás - místo toho, aby nás zahřály. Citrusové plody fungují v teplých krajích jako přírodní klimatizátor…aby tělo mohlo více odolávat vedru. Jenže nám je ordinují do mrazu, abychom získali vitamín C. Naše tělo si vůbec neužívá mnoho krásných, drahých a exotických pochutin. To jen oči. Samotný člověk pak neustále bojuje vnitřní válku, aby vůbec nějak zpracoval vše, co do sebe hodil v dobrém úmyslu, ale bez rozmyslu.

 

Každá potravina má svůj čas. Všimněte si, že nejlepší kuchaři na světě vyznávají - sezónní a lokální suroviny. A když vám některý ukáže, že má bylinky z vlastního truhlíku a nebo divočáka z protějšího lesa - je to zaručeně nejlepší zpráva pro vaše bříško!

 

Tak hezký víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English