VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Segedín
2018-01-21, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

dal jsem si v jídelně na růžku, na stojáka Segedín Speciál s čtyřmi knedlíky. Nevím, proč tam měli psáno slovo - speciál, protože byl chuťově úplně normál, zato ovšem stál 89 korun! Čtyři z celkových pěti kousků masa, byly tukové nepoživatelné kostičky a v tom pátém posledním kousku se mi po oškrábání všech mastnot podařilo vypreparovat asi 4 gramy opravdového vepřového masa. To bylo docela dobré. Jenže zatímco jsem zápasil s pitváním těch tučných kousků, tak se mi v mezičase v omáčce úplně rozpadly ty nafouknuté předpřipravené knedlíky. Takže, poměrně chutná segedínská omáčka se zelím se proměnila v kejdu nejasného tvaru a hmoty velmi vazké.
Byl jsem v úplně obyčejné jídelně, která se skromně jmenuje - Jídelna. Nejsou tam židle, stojí se u umakartových stolů a meníčka svítí na vývěsní tabuli. Když jsem si objednával segedínský guláš, už byla zhasnuta plastová cedulka se sekanou, koprovkou, ovarovým kolenem, byť bylo zrovna poledne, sněden byl i řízek, prejt a také pečené kuře na bylinkách. Můj Segedín Speciál byl celkem chutný, tedy přesněji řečeno - omáčka, zelí, jeden knedlík, co se úplně nerozmočil a těch pár gramů skutečného masa uprostřed bůčku. Já si nestěžuji, nepřišel jsem si dát humra, pražmu královskou ani francouzská husí játra s konfitovanými fíky. Ale stejně mi přijde, že by se Jídelna mohla trochu pochlapit. Vždyť 89 korun za Segedín, tedy promiňte - Segedín Speciál v podniku bez obsluhy, v poměrně lidovém prostředí, snědený na stojáka - to zase není tak málo peněz? Nebo jsem úplně ztratil soudnost?
Mám totiž tyhle jídelny docela rád. Mám v nich dojem, že vše je čerstvé, dopoledne vařené, a když pospíchám a nepotřebuji číšníka, líbí se mi v těchto jídelnách, že se obsloužím sám a že jím ve stoje, a že tohle české fast food strčí kdejakou smaženou hamburgrárnu do kapsy!
Jenže já od milovaného segedínského guláše očekávám, že bude český a dobrý, že mi dají kvalitní knedlík a libový vykoštěný bůček nebo plecko. Tady byl, libový, bohužel, jenom ten kuchař, co to všechno uvařil. Myslím, že máme právo chtít kvalitní gastronomii i v těch nejjednodušších podnicích veřejného stravování v rozumném poměru cena/výkon. Naštěstí takových - Jídelen - máme u nás na výběr docela hodně. Do téhle však už dlouho nevkročím!
 
Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English