VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Slepice nebo vejce?
2019-02-02, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

možná jste si všimli, že se tento týden v médiích dost probírají slepice a vejce. Řeší se, jestli mají slepice nadále úpět v klecích, nikdy se během svého krátkého života nepodívat na slunce a nebo naopak - roztomile běhat po trávě či bahnitých, rozhrabaných pozemcích a být takzvaně v eko-režimu, zobat červíky a kořínky na farmě nebo prostě jen - žít víc přirozeně. Já myslím, že není třeba zdůrazňovat, která varianta je správně. Mnozí z nás měli doma slepice, já také, přesněji řečeno, moje babička i táta. Jsem si jist, že všichni víme, jak chutná domácí vejce, konečně na různých tržištích bývá u farmářských vajíčkových stánků často nejdelší fronta. Ať si říká kdo chce, co chce, ale volské oko, smaženice na cibulce nebo vejce do skla, když jsou žluťoučká a ne žádné bledule, tak je to opravdu úplně jiná chuť. A samozřejmě i energetický přínos: Čím je žloutek tmavší, tím vám signalizuje lepší nutriční hodnoty. Jenomže, když se zeptáte jaká vejce se nejvíce prodávají v obřích obchodních řetězcích, které vlastně určují náš trh, tak je to téměř 90% vybledlých vajec od nosnic z takzvaného klecového chovu - tedy od těch nešťastnic žijících celý život na ploše asi 20x30 centimetrů. Proč? No, protože jsou nejlacinější! Když zatoužíte po vejci z podestýlky, nedej pánbuh po farmářském biovejci, tak musíte sáhnout hlouběji do peněženky. Je to jako se vším - boj peněz a chudoby: Máme investovat do kvalitního jídla a něco jiného si odepřít a nebo je nám to prostě fuk, hlavně aby bylo hodně na talíři za nejnižší cenu. Potýkám se s touto otázkou velmi často i v restauracích. Jsou podniky, kde se vše točí jen kolem velikosti porcí, ale s jakými surovinami se pracuje - to nikoho nezajímá.
Od klecového chovu slepic ustupuje v podstatě celá západní Evropa, v některých amerických, evropských i našich restauracích na jídelním lístku pyšně uvádějí odkud mají máslo, maso, vejce, a další ingredience. Pokud je ovšem mají z gigantických velkochovů, raději neříkají nic. A tak je jasné, že vejce budou časem i u nás trochu dražší a ztratí se ta nejhorší kategorie. Někoho to asi finančně nepotěší, ale věřte - má to tak být! Hlavně, aby byla ta - neklecová - vajíčka také kvalitnější, když už se bude více investovat do humánnějšího přístupu k chovu nosnic. Přístup lidstva ke konzumaci naši planety - to je strastiplná, nelehká cesta. Nemůžeme ale jen brát, ale také dávat. Jinak to totiž nepůjde. Ať už tu byla první “slepice nebo vejce”!

Hezký víkend a prosím vás:  "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Kdo umí víno pít – umí milovat.
George Sandová
Top
English