VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Smůla gurmetova
2014-10-18, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

velmi často mi píšete, že jste se v nějaké restauraci strašlivě zklamali - a - že už se tam nikdy nevrátíte. Buďte v klidu, to se stává - i v lepších podnicích. Ne, že bych si myslel, že je to tak dobře, to vůbec ne, ale je to prostě realita dnešního dne. Pokaždé, když se v restauraci sám spletu, znovu a znovu si připomínám, že při výběru podniku na dobrou večeři i lehký oběd - je třeba být neustále ve střehu. K volbě gastronomického zařízení přistupujte prostě stejně zodpovědně a vybíravě jako když si kupujete novou košili, lyže nebo rádio. Mimochodem, v některých restauracích utratíte za tříchodovou večeři s vínem někdy mnohem víc než za kdejaký mobilní telefon.

 

Jestli vás to aspoň trochu uklidní, já zažívám malá i velká zklamání velmi často a nejvíce, když si sám nemůžu vybrat kam půjdu.

 

Nedávno jsem byl tři dny na Moravě. Byl jsem na Hané, ve Slezsku i na jihu. V Brně jsem seděl v jedné nově otevřené, ambiciózní restauraci 35 minut než mi konečně přinesli jehněčí burger. Opečené brambůrky byly teplé, ale maso téměř studené. Číšnice byla milá, odmítla abych útratu zaplatil, když viděla můj téměř netknutý talíř. Ale co je to platné, když já měl hlad. Čekat na jídlo v poloprázdném podniku přes půl hodiny a dostat studený talíř - to vám zkazí náladu na celý večer!

 

Jenže já ty trable asi přitahuji. Den nato jsem dostal špatné víno na prestižní večeři ve Zlíně, kde se majitelé podniku na mne celý den pečlivě připravovali. Ve víně byl znatelně cítit korek - tedy vada vína, za kterou skutečně nikdo nemůže. Snad jen, že číšník, který láhev otevírá, by si měl nejdříve sám přičichnout, aby zkontroloval kvalitu nápoje než jej nalije do sklenic hostům! 

 

Den nato jsem měl tu čest na Moravě ochutnat nepokousatelné hovězí stroganoff. V nejmenované škole vaření se sice všichni snažili, ale vzhledem k tomu, že jídlo připravovali profesionálové - nezaslouží si žádnou pochvalu.

 

Tak to byly moje tři dny na Moravě. Ve všech zmíněných případech - jsem se však nechoval stejně. Pouze ve veřejné restauraci jsem se jednoznačně ohradil proti kvalitě burgeru, ale ve dvou dalších prekérních situacích jsem taktně mlčel. Víno jsem nedopil a stroganoff ve školní jídelně nedojedl. Přece jen jsem se držel hesla - "Darovanému koni na zuby nekoukej!" Já tomu koni sice na zuby koukal, ale Bůh je mi svědkem, že jsem se na něm ani jednou nepovozil!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte blbě, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

 

Pavel Maurer, www.grand-restaurant.cz

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English