VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Soutěže
2018-05-12, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

na světových kulinárních soutěžích se dnes objevují jména kuchyní, ze kterých mi jde občas hlava kolem. Tak například se tam představuje: Moderní vlámská, nordicko-francouzská, New German, tedy nová německá, moderní evropská, moderní british-seafood, jinými slovy - moderní britská z plodů moře. No, čert aby se v tom vyznal! Já si celkem dokážu představit, co asi tak ochutnám, když si dám současnou italskou, ale už začínám být lehce na vážkách, pokud se něco jmenuje: progresívní italská molekulární. To tedy nevím. Trochu klidnější mohu být, až budu jíst čistě molekulární jídla ve slavných podnicích Ferrána Adrii, který tuto kuchyni založil. Tam stoprocentně vím, že oliva nebude oliva, ale bude chutnat lépe než oliva a že cukrový meloun bude jenom tak “na oko” vypadat, že je meloun, ale ve finále bude chutnat třeba jako míchané vajíčko posypané kurkumou.
Některé soutěžní restaurace třeba z Dánska, Litvy, Španělska či Brazílie jako by zapomněly odkud původně vzešly? Jak vypadá vegetariánská či dokonce veganská strava - to vím, ale moderní portugalská kuchyně? Nebo maďarsko-čínská?, Nová holandská rybí? Nebo South American Sushi? To znamená, že to bude japonské sushi - jak si jej představují Jihoameričané? Asi jo! A zase jsem zavalen dalšími neuvěřitelnými kombinacemi: Progresivní řecká a moderní rakouská kuchyně! To bude asi tafelspitz z muflona, protože je to moderní, a nebo dostanu řecké tzatziky bez jogurtu? Ze Švédska zase přichází do soutěže restaurant, který připravuje kuchyni jménem ”Nová nordicko-asijská”, tak to tam asi bude lišejník, tatarák ze soba, nějaké rýžové nudle a bude to všechno hodně nové! Naproti tomu - kuchyně “nikkei” - velmi populární v hispánském světě je takzvaná fusion neboli fůze mezi japonskou a peruánskou kuchyní. Tu jsme jednou ochutnal, a je opravdu fantastická! Ale kdo si má všechny ty názvy pamatovat? Nevím.
Nicméně - přeji všem, co máte rádi nové chutě - tak až jednou náhodou narazíte na “progresivní, moderní nezávislou českou gastronomii”, nedivte se, když dostanete svíčkovou - ovšem, bez omáčky zato s molekulárními knedlíky a kouskem masa, které ale nikdy nepotkalo žádný hovězí dobytek. Neváhejte a ochutnejte -  svět je nám malý a žijeme přece - v době neuvěřitelných možností!

 

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English