VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Špatný kebab
2018-10-20, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

přiznám se, že mne vždycky “rozžhaví doběla”, když slyším, že někdo hazarduje s našimi těly a podsouvá nám zkažené a nekvalitní jídlo! Když si omylem koupíte špatné lyže nebo vám nesedne nový svetřík - je tu pořád spousta možností, jak zboží vrátit, reklamovat, vyměnit za jiné. Ovšem, když sníte jídlo, které bylo připraveno z “cinklých” surovin a nebo jej prostě kuchař zkazil - tak to se dá reklamovat dosti těžko. Je vám akorát špatně, bolí vás břicho, jste lehce přiotráveni a někdy dokonce můžete velmi vážně onemocnět. Pokud vám někdo - úmyslně - podstrčí zkažené jídlo - za to by měl být velmi přísně potrestán! O kebabu - tedy o plátcích kořeněného masa na otáčivém grilu jsem už několikrát ve svých glosách hovořil. Obliba kebabu, který je připravován především v tureckém stylu zvaném - döner kebab - v naší zemi stejně jako v sousedním Německu a Rakousku neustále stoupá. Je to chutné, rychlé a všude k mání. O to víc mě bere šlak, když slyším, že i na této pochoutce se tak často podvádí!
Státní veterinární správa v Jihočeském kraji ve spolupráci s místním Celním úřadem nedávno odhalila v Dolním Dvořišti nelegální sklad mrazených masných polotovarů pro výrobu kebabu. “Dodávka přivážela do neschválené a neregistrované provozovny takřka pět tun kebabu původem z Polska. Ve skladu pak kontrolní inspektoři našli ještě navíc dalších 11 tun mrazených masných polotovarů (drůbežích kebabů). Z pohledu hygieny potravin - sice nebyly zjištěny zásadní závady, nicméně uvádět na trh zboží z provozovny, která není registrována je v rozporu s platnými předpisy. I samotná doprava zásilky kebabů předpisům neodpovídala.” Tolik úřední zápis. Co k tomu všemu dodat? Jen pro vaši představu - kebab se do restaurací přiváží jako obrovská zmrzlá šišatá koule, která je uvnitř napíchnutá na otáčivou hřídel. Takže, pokud se během celoevropského kebabího transportu změní teplota této potraviny, nebo je uskladněna nelegálně či neodborně, je klidně možné, že se může pokazit, aniž by si toho někdo všiml. Tedy - kromě nás, kteří takový kebab s chutí zkonzumujeme a pak se divíme, že je nám špatně! Za porušení zákona o potravinách může být u nás uložena pokuta ve výši až jednoho milionu korun. Ovšem, když se mi udělá po zkaženém jídle tak zle, že bych nejraději nebyl, moje otázka zní: A není to málo?
 
Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Apetit je hlad v luxusním vydání.
Anita Danielová
Top
English