VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Srdce tuňáka
2014-07-13, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

musím se vám k něčemu přiznat. Před pár dny - jsem spolu se svou dcerou - snědl srdce tuňáka! Seděli jsme v restauraci kde na jídelním lístku neměli nic jiného než samé tuňáky. Kuchař je zde připravoval na 27 nejrůznějších způsobů. Objednali jsme si tedy rybu, ale číšník nám nabídl jako předkrm specialitu kuchyně - srdce této obří ryby. V této restauraci, která se nachází v proslavené zátoce tuňáků, podávají jejich srdce ve třech úpravách: v soli, na grilu a nebo marinované v olivovém oleji, octu a cibuli.

 

Na talířku k nám za chvíli přistálo několik úplně černých plátků masa o velikosti žvýkačky. Srdce dvoumetrového tuňáka připomínalo konsistencí i barvou pendrek, velmi dobře se však kousalo, vonělo lehounce po rybě a olivách. Nechutnalo nijak zvlášť výrazně. Ve výsledku bylo dobré, ale jako hlavní jídlo večera bych si jej asi neužil.

 

Moje manželka s nelibostí pozorovala mne a dceru jak jíme srdce a řekla, že je to pro ni hrůzný zážitek, když si představí jak tahle krásná velká ryba plave přes celý oceán, jak se na své pouti nikdy nezastaví, protože by se jinak udusila nedostatkem kyslíku, takže plave i když spí a jak ji potom instinkt dovede až do tohoto romantického zálivu - no a my dva jí pak sníme srdce.  

 

Takto pravila má žena a bez pocitu viny se zakousla do grilovaného stejku z jiné části modroploutvého tuňáka (Japonci tomuto kousku, tuším, říkají, O-toro). Takže u našeho stolu se rozvinula velmi vzrušená debata o životě a smrti tuňákově! Zakončena byla myšlenkou, že když už se ryba vyloví, tak je mnohem přirozenější sníst - ji - pokud možno celou a neohrnovat nos nad některými méně atraktivními kousky. Tak, jako má prase býti zpracováno od rypáčku až po ocásek, ani vzácným tuňákem by se nemělo plýtvat.

 

Otázkou globální ovšem zůstává, zda tyto výtečné - tuňáky - máme ještě právo konzumovat? Jejich populace se totiž rok od roku dramaticky snižuje. A náš civilizovaný svět se - ve své honbě za mamonem - velmi málo snaží obrovskému výlovu zabránit. Takže - kdo ví, jestli tuňáka někdy ochutnají naše děti a naši vnuci?

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte ani nepijte blbě!"

 

Pavel Maurer, grand-restaurant.cz

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English