VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Štramberské uši
2017-06-18, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

už jste někdy ochutnali Štramberské uši? Jako správní a hrdí Češi a obzvláště Moraváci byste měli tento pojem perfektně znát a být na něj náležitě pyšní. Stejně jako Hanáci mají své voňavé tvarůžky neboli olomoucké syrečky, Jihočeši svoji cmundu a Valaši - třeba frgály, tak ve Slezsku mají - Štramberské uši. Ty nedávno získaly významné ocenění - totiž, že jeden rodinný výrobce může nosit logo národní značky kvality - Klasa.   

Pokud nevíte, co je to za potravinu, hned stručně vysvětlím: Štramberské uši jsou sladký výrobek pečený z perníkového těsta podle starodávných receptur. Má tvar kornoutu připomínající, při větší fantazii, lidské ucho. Připravují se klasické, ořechové, mandlové nebo čokoládové. Ve Štramberku byste ale marně hledali stejný recept. Co rodina, to jiná verze a každý majitel je skálopevně přesvědčen o pravosti své vlastní přípravy. Tu také přísně střeží a předává z generace na generaci. Štramberské uši od Hezounů, tedy uši, které vyrábí rodina pana Hezkého, jsou regionální specialitou a vyrábí se klasickým váleným způsobem. Rodinná firma používá vlastní mouku z nedalekého mlýna a med od místních včelařů. Výrobek se může také pochlubit oceněním Regionální potravina. Pro všechny ostatní uši ze Štramberka udělila Evropská komise certifikát Zeměpisného označení původu což znamená, že už nikde jinde nelze tuto specialitu produkovat. Nicméně, vedle originálních výrobců se pochopitelně objevují na našem trhu napodobeniny a náhražky, které nemají s původním receptem pranic společného. 

Já si nejsem dokonce moc jistý ani zmíněnou značkou kvality Klasa…Některé v minulosti oceněné produkty typu: Lososová pomazánka nebo Míša v lesním ovoci, či Crispins pizza křupavá tyčka - tak ty mě tedy o typické české kvalitě moc nepřesvědčují. Na rozdíl od těchto paskvilů - uši vyráběné “U Hezounů ve Štramberku” jsem před pár lety osobně viděl i jejich poctivou rukodělnou výrobu a - i když tuším, že bude ve městě poprask a pár závistivců bude nadávat, tak svoji lokální specialitu dělají skvěle! Je třeba si uvědomit, že nejvíc důležité je, že rodinná firma pozdvihla prestiž nejen svoji, ale celé kategorie “štramberáků”. A my ostatní - můžeme na naše národní speciality být hrdí, stejně jako je tomu u lokálních pochutin všude jinde na světě.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English