VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Stroganoff
2017-05-27, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

dnes jsem si dal k obědu s velkou chutí hovězí Stroganoff. Už jsem jej neměl několik let. Bylo to moc dobré a také dost syté a trochu mě naštvalo, že si už vůbec nepamatuji, proč se tohle vynikající jídlo tak noblesně jmenuje Stroganoff? Vím, že nějak souvisí s ruským šlechtickým rodem, ale nevím proč?

Tak třeba bešamelová omáčka, to je jiná - tuhle historku znám. Markýz Béchameil prý provozoval soukromý kšeftík v rámci svého pozice u francouzského dvora, že totiž dovážel sušené tresky a další ryby z britských ostrovů. Jenže konzervační přípravky byly v té době značně omezené, mrazící vozy neexistovaly a ani konzervy ještě nebyly vymyšleny! A tak chytrý Bechámeil začal ryby potírat speciální omáčkou z másla, mouky, cibule, muškátu a soli, aby nebyly tolik cítit. Kdo ví jak to přesně bylo?, ale tady se nejspíš zrodil název této proslulé kulinární speciality. Nebo třeba, když si dáte Chateaubriand, tak to je pořádný kus hovězího masa, většinou pro dvě osoby, víno, šalotka, estragon, prostě vše musí být tak, jak to měl rád proslulý spisovatel a diplomat, který pracoval pro Napoleona. Pak tu máme Kaisersmarn neboli Císařský trhanec či marcipánové Mozartovy koule.

Jenže ona jsou ta jídla z dnešního pohledu přece jen dost hutná pro naše zmenšená bříška. Že by naši předkové jedli více? Že by měli větší hlad a nebo, že třeba jedli jen jednou denně a tak se raději pořádně nacpali, ať už to byl malíř, básník nebo král?

Jenže, my dnes už tolik energie nevydáváme a tak se ani nemusíme cpát tak vydatným jídlem a především tak gigantickými porcemi. Raději bychom měli jíst po menších dávkách a spíše několikrát denně. Pokud se pro příští generace z nějakého důvodu něco bude jmenovat třeba ”Čokoládové pusinky Angeliny Jolie”, nebo “Bujón generála De Gaulla” či dokonce “risoto podle Luciana Pavarotti”, bude to spíše věcí náhody a ne žádné promyšlené strategie. Historie si vybírá ty nejnemožnější a nejméně očekávané souvislosti a je jí úplně jedno, co člověk plánuje, co mu chutná a co vlastně - chce!

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Buď je otevírání vína a jeho pití obřadem, blažeností anebo není ničím.
Miroslav Horníček
Top
English