VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Stydlivá jídla
2015-07-25, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

pořád se mě někdo ptá, co jím a co piju? Já ale většinou mnoho lidí zklamu v jejich očekávání. Nabourávám totiž jejich naivní představu, že se neustále cpu husími játry foie gras, pak si dám humří polévku s kapkou sherry a nakonec mořského ďasa a francouzské burgundské víno. Blbost.

Já jím většinou úplně normální jídla jako každý druhý občan. Samozřejmě, že se o občas - díky svému profesnímu zaměření -dostanu k unikátní ochutnávce bílých lanýžů z Alby, nebo nevídaných mořských korýšů nebo speciálně stařených hovězích stejků z nejrůznějších světových plemen. Ale můj běžný jídelníček - je jednoduchý jako facka!

 

Miluji tučný bůček, nejméně jednou týdně neodolám a zaběhnu si do lahůdkářství na růžku na ten nejnezdravější obložený chlebíček s vajíčkem, šunkou a bramborovým salátem.  Miluji arašídy s medem a solí, mám rád mladá lehká bílá vína. V zimě neodolám slivovici, když má kolem 50% a v létě si klidně hodím do piva pár kostek ledu.

 

Když je teplo, mám přes den prakticky pořád chuť na lečo s paprikovou ostrou klobásou a večer si rád dám odleželý gulášek nebo dršťkovou polévku. Ulítávám na teplém moravském kedlubnovém, ale i kysaném zelí, mám rád brynzové halušky a střapačky...

 

Jsem hluboce přesvědčen, že ochutnávat exotická a nikdy nepoznaná jídla a nápoje je jedna z nejzajímavějších činností na světě! Ale současně trvám na tom, že naše bříška mají svou chuťovou paměť - a tak je třeba jim dávat pravidelně to na co jsou historicky a geneticky zvyklá. Taková filosofie stravování mi připadá nejpřirozenější a zároveň je to ohromná zábava!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English