VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Sůl nad zlato
2015-10-18, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

jak často si přisolujete jídlo? Já vím, že sůl je nad zlato, ale ruku na srdce, jsem si téměř jist, že většina z nás solí víc než naše tělo nezbytně potřebuje. Sůl je totiž jedno z nejchutnějších a do jisté míry nejlacinějších dochucovadel.

 

Položil jsem si na svůj stůl všechnu sůl co máme doma: Havajskou červenou mořskou sůl pocházející z ostrova Molokai - svou barvu získala přítomností vulkanického oxidu hlinitého. Chutná úplně normálně - ale její cihlově zbarvené krystalky vypadají skvěle. Ze stejné oblasti mám také černou havajskou sůl, opět chutná stejně, ale na bílém kuřecím přírodním řízečku dělá velkou parádu a kuchaři ji rádi používají z estetických důvodů. Její neobvyklá černá barva je barva sopečné lávy. Pak tady mám bylinkovou sůl z Řecka, která chutná jakoby méně slaně, ale nejspíš slanost přebíjejí jemné snítky rozmarýnu, bazalky, oregana, sladké červené papriky, šalvěje a máty. Sůl je to velmi kreativní a voňavá, ale jak do čeho! Pak mám na stole sůl s pepřem - ale tu téměř neotevírám, protože mi nepříjemně páchne. A navíc - zrovna tyhle dvě ingredience používám raději odděleně! Mám také uzenou mořskou sůl z Nového Zélandu s uzeným česnekem, šalotkou, koriandrem, horčičnými semínky, chilli a sojovou omáčkou. Skvělý posyp na cokoli, co nevíte jak ochutit.

 

Pak tady mám velkou vzácnost - Fleur de sel de Camargue. To znamená "květy soli". Nejsou to ani zrnka, ani homole - nýbr jemná kvítka nebo lístečky soli, které jsou ručně sklízeny v přírodním chráněném parku ve francouzském Provence. Někdo říká, že tyhle slané květinky se na jazyku rychleji rozpouštějí a proto vzbuzují pocit, že sůl je slanější než jiná. No, možná ano. Ale co se týká chemického složení - je každá sůl prakticky stejná. 

 

No a nakonec mám na stole svého nejlepšího slaného miláčka - Sel de Chateau. Tahle sůl má barvu vína a není to náhodou. Je skutečně ovíněna a aromatizována příchutí odrůdy Merlot a Cabernet. Je to doopravdická vinná sůl, dokonce tak i trochu chutná, také voní jako víno a její příchuť je přitažlivá pro přisolování ryb, zeleninových salátů ale i stejků z bílého masa. 

 

Podle lékařů a vědců potřebujeme pro naše tělo asi 3-5g soli denně. To je méně než kávová lžička. Získáváme ji automaticky v uzeninách, pečivu, sýrech a denním teplém jídle. Takže, když si něco jen tak ještě navrch posolíme - chováme se vlastně trochu proti přírodě a zdravému rozumu…i když to tak úžasně chutná!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English