VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Superpotraviny
2018-01-20, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

chcete se dožít vysokého věku v dobré kondici? To je ale hloupá otázka! Po tom přece toužíme všichni! Všichni chceme žít zdravě, mít v pohodě svoji duši i tělo, užívat si slunce, přírody, sportu, rodiny a krásných věcí! No a já jsem přesvědčen, že takzvané - “Superpotraviny neboli superfood” nám mohou trochu pomoci! Nejpodstatnější je samozřejmě naše genetická výbava a životní styl, ale to co jíme, má též obrovský vliv. Superpotraviny jsou všude kolem nás od nepaměti. Jsou to rostlinné i živočišné suroviny, které mají extrémně blahodárné účinky na naše zdraví. Vynikají vysokou koncentrací živin, vlákniny, vitaminů a minerálních látek a říká se o nich, že svým způsobem prodlužují život. A já na ně věřím. Nemusíme pro superpotraviny chodit daleko, jenom u nás v Čechách jich máme desítky, často však o jejich úžasných schopnostech nic nevíme. Co to tedy vlastně je? Tak třeba: Růžičková kapusta, vlašské ořechy, dřín, jáhly, špalda, moruše, rakytník, smrkové výhony, ostropestřec mariánský, červená řepa, ale i obyčejný angrešt nebo medvědí česnek na louce či šípky na mezích. Představte si, že třeba rakytník obsahuje 20x víc vitamínu C než pomeranč! Ale i “šťastné jehněčí” z Beskyd má své nezaměnitelné kvality. Některé plodiny mají svou sílu už jen v tom, že vlastně žijí divoce. Nezasáhlo je šlechtění, kultivování ani chemické postřiky. Jejich síla je v jejich opuštěnosti a že si jich moc všimla zemědělská velkoprodukce. Když si dáte stejk z bio-býka, který běhal po přirozených pastvinách, najíte se určitě víc a kvalitněji, než z masa, které bylo uvázáno na řetězu a krmeno z běžícího pásu.
A světová superfood? Třeba makrela, sardinka, avokádo, baobab, hlíva ústřičná, quinoa, wakame, kurkuma, zázvor, chilli, nebo dnes tolik žádaná reishi - houba nesmrtelnosti, či habešská mouka bez lepku. Nebojte se těch exotických názvů, dnes si můžete prakticky vše objednat v nejrůznějších obchodech. Jen trochu iniciativy, pokud mi věříte. Já nemám nic proti chlebu se sádlem a česnekem, jen hledám harmonii pro naše tělo! Každý jsme totiž jiný: Flegmatik, cholerik, sangvinik a melancholik…takže nám každému chutná a prospívá něco jiného. Stačí se jen malinko zamyslet a vybrat si to nejlepší!

 
Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English