Vážení gastronauti,
proč nám vlastně chutná zelenina? Co na ní oceňuje naše pusa a hlavně celé naše tělo? Fungují správně tyhle přirozené kartáče našeho trávícího ústrojí? Nebojte se, je to v pořádku. Existuje spousta žebříčků, kde jsou uváděny různé super-kvalitní potraviny podle toho jak jsou pro nás zdravé! Všichni instinktivně tušíme, že ovoce a zelenina jsou pro naše tělo asi trochu přínosnější než tlačenka s cibulí. Ale položme si otázku, které jsou ty nejvíce vhodné suroviny stojící na úplném vrcholu pyramidy našeho zdraví. Z vlastně čeho získáme nejlepší nutriční hodnoty.
Výzkumnice Jennifer Di Noia z University Willama Patersona si dala tu práci a před lety spočítala kolik má 1 kalorie nutričních hodnot. Zaměřila se na 17 nejpodstatnějších živin, které jsou všeobecně uznávány experty, lékaři a dietology, že snižují riziko srdečních chorob a rakoviny. Patří mezi ně třeba draslík, vlákniny, bílkoviny, vápník, železo, riboflavin, zinek a vitamíny A, B, C, D, E a K. No a tohle všechno zkalkulovala a změřila, aby mohla sdělit světu - kolik se těch nejdůležitějších živin koncentruje v 1 kalorii všech možných druhů zeleniny, kterou konzumujeme.
A tohle je těch 6 nejzdravějších - (jak říkají Američané) - Superfoods - na světě!
Řeřicha, čínské zelí, mangold, listy červené řepy, špenát a čekanka
Pokud tohle budeme mít často na svém jídelníčku, mohli bychom být i zdravější!
Určitě to neznamená, že nemáme jíst maso! Zvláště když nám chutná! Ale až půjdete nakupovat zeleninu a ovoce, tak to berte jako informaci z čeho získáte nejvíce ty nejlepší nutriční hodnoty.
Hlavně to ale nějak nepřežeňte a necpěte do sebe jen samé čínské zelí! Nezapomeňte na starou dobrou pravdu - že všeho moc škodí!
Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"
Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.