VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Taste-Waste 2
2015-12-20, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

vadí mi plýtvání. Nemám rád, když se někde zbytečně svítí, je mi líto, když kape pitná voda z kohoutku a může mne trefit šlak, když sám zapomenu v lednici jogurt nebo šunku a potupně je pak musím vyhodit do popelnice!

 

Mrhání surovinami i hotovým jídlem mě opravdu trápí a proto jsem před pár dny poprosil několik skvělých kuchařů, jestli mi můžou prozradit nějaké fígle - jak oni - ve svých prestižních restauracích - pracují s ingrediencemi, které často my - obyčejní lidé - považujeme za nezpracovatelný odpad.

 

Tým české michelinské restaurace pod vedením Oldřicha Sahajdáka připravil "Smaženou vepřovou kůži, na které je pyré z kysaného zelí, maldonská sůl a luční bylinky od vlastního bylinkáře". V tomto prestižním podniku se snaží již dlouho zpracovávat i to, co ostatní nezužitkují. Příkladně vepřová kůže má mnohá využití; na slano i na sladko, například je dobrá s čokoládou i s karamelem, protože samotná nemá příliš výraznou chuť. V podniku můžete degustovat celou řadu dalších neobvyklých ingrediencí: rybí kůže, králičí uši, zeleninové slupky pro vývary... Snaží tu zkrátka využít vše, co se dá usušit, rozvařit, osmažit a neustále se dále experimentují. 

 

David Viktorin - šéfkuchař slavného brněnského podniku zase vymyslel pouze pro speciální příležitost "Gel ze slupek ze spálených brambor s perlou z podmáslí, pufovanými (neboli trochu přifouknutými) bramborami a sakurou". Ve této špičkové restauraci pochopitelně dokáží v rámci neplýtvání využít dýňové kůže, slupky, kosti a další suroviny tak, jak je běžné ve všech kvalitních a promyšlených kuchyních. 

 

Tak, vážení posluchači, až budete příště, stejně jako já, díky své nepozornosti nebo neznalosti, vyhazovat nějakou potravinu do koše - zamyslete se, prosím, jestli ji nelze jinak netradičně využít? A já slibuji, že vám po vánocích prozradím nějaké další tipy od těch nejkreativnějších šéfkuchařů.

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English