VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Taste-Waste 4
2016-01-17, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

nesnáším zbytečně rozsvícené světlo. Ale líbí se mi, když někdo dokáže vymyslet barové židličky z opotřebovaných dřevěných palet. Vadí mi přeplněné talíře s nesmyslně velkými porcemi. Obdivuji kuchaře, kteří nezapomněli na moudrost našich babiček a nevyhodí oschlou petržel a obdivuji designéra, který zkultivuje slupky od brambor a vytvoří z nich obal na mobilní telefony.

Odpovědnost k naší planetě je jednoduchá - neplýtvat zbytečně. 

 

Poprosil jsem nedávno několik skvělých kuchařů, jestli mi můžou prozradit svoje nápady a fígle - jak oni - ve svých restauracích - pracují s ingrediencemi, které často my - obyčejní lidé - považujeme za nezpracovatelný odpad.

 

Inspiraci jsem získal třeba ve známé jičínské restauraci - U dělové koule 1866. V rámci šetrného zacházení se surovinami tu prý, poblíž pohádkového lesa Řáholce, dávají „nový život kachním křidélkům“. Křidélka oberou do posledního kousku, spečou a připraví huspeninu s domácí cibulovou marmeládou a nakládaným patizonem…což je regionální produkt od místních farmářů. Používají též kousky z vydlabaného chleba, ve kterém podávají gulášek a nebo davájí zbytky chleba kozám a ovcím. Nic tu nepřijde nazmar! 

 

Naproti tomu, sofistikovaný tým proslulé restaurace Alcron, která je držitelkou slavné michelinské hvězdy, vytvořil pod vedením Romana Pauluse tzv: "Food Waste" aneb - "to, co zbylo ze včerejška". Nebojte se, nebudou vám - v tomto prestižním - podniku servírovat kdejaké zbytky za horentní sumy. Ale, jak je zvykem všude na světě v osvícených a vysoce hodnocených restaurantech, ani zde se neplýtvá! Když to přeložím do češtiny - vymysleli: Chips z hovězí šlachy, kterou jim dodává vlastní řezník na vyžádání, protože normálně by se to vyhodilo. K tomu kukuřičné pyré z pasírovaných slupek a na dochucení - lístky čerstvé majoránky, kterou bylo třeba zpracovat. Ochutnal jsem - a je to delikatesa!

 

Tak, vážení posluchači, až budete příště, stejně jako já, díky své nepozornosti nebo neznalosti, vyhazovat nějakou potravinu do koše - zamyslete se, jestli ji nelze ještě nějak netradičně využít? A já slibuji, že vám zase příště prozradím další tipy od těch nejkreativnějších šéfkuchařů.

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English