VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Tradiční česká jídla
2018-01-14, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

pořád se někdo ptá, jaká jsou, vlastně, ta nejoblíbenější česká jídla? Různých výzkumů a statistik je hodně a v minulých letech jsem vás s nimi čas od času seznamoval. Jenže ony se ty naše chutě moc nemění. Nejtradičnější jsou pro nás pořád stejné evergreeny: vepřová, knedlík, zelí, svíčková, řízek, ovocné knedlíky, guláš, bramborák, husa se zelím, zabíjačka a pro změnu kachnička se zelím. To jsou statistické údaje z Centra pro výzkum veřejného mínění. Máte snad někdo dojem, že nám před padesáti lety chutnalo něco jiného? Já myslím, že to bylo plus-mínus stejné. Někdy mne trochu děsí, že mezi naší “top desítkou” se nachází tolik masa a tak málo zeleniny. No - a po rybách ani vidu ani slechu. Že by do těch našich favorizovaných pokrmů zabloudil nějaký kapr, candát nebo losos? Tedy pokrmy, jejichž Omega 3 nenasycené mastné kyseliny jsou pro náš organizmus tak důležité? Ne, ne! Kuře na paprice ani rajská se šesti to nespraví. Občas některý výzkum trochu vylepší náš mastňácký žebříček třeba - smaženým sýrem s tatarkou. Taky žádná výhra, zvláště když jej většina restaurací nabízí jako předpřipravený polotovar. Ale jsou tu další delikatesy, která ve výčtu našich oblíbených jídel bohužel chybí: jehněčí, králík, krůta, nutrie, telecí, čočka, fazole, květák a mnoho dalších surovin, jež patří do naší lokality, nemusíme je dovážet a jsou vynikající. Nějak jsme si na ně moc nezvykli, i když nám je nabízí v desítkách úprav kdejaký receptář, gastronomický časopis či cooking show. Onehdy se mne někdo ptal, proč je těch televizních pořadů o jídle tolik? Na každém televizním kanálu, v rádiu, v novinách, v časopisech… prostě všude samé jídlo! Kuchařské knihy a kulinární průvodci zaplavují knihkupectví jako tsunami. Není to přehnané? A já na to říkám: Není! Pokud budeme neustále mít na prvních místech mezi svými favority pořád stejné, poměrně hutné a monotónní knedlíky, řízky a guláše, tak těch pořadů a knížek není stále dost a nebo jsou špatně nastaveny. A nebo, že bychom prostě jen nehodlali couvnout ze svých stravovacích návyků a chutí, ať si každý říká co chce? To nevím, ale každopádně budu sledovat chutě našeho národa i nadále, a když se objeví nějaká novinka v našem dosti tradičním jídelníčku, budete to ode mne mít z první ruky!  
 
Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English