VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Trdelník dnes láká na různé náplně - Staročeši by se asi divili!
2019-03-23, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

naši zemi před několika lety zachvátila kulinární bomba zvaná - trdelník! Narazíte na něj prakticky všude. Turisté na hlavních historických trasách jsou zcela omámeni vůní pomalu pečeného vánočkového těsta, které voní skutečně krásně a do daleka! Takže, i když jste od trdelníkového stánku vzdáleni třeba dvacet metrů, vaše čichové receptory začínají pomalu šílet. Vůně - jak jednoduchý a laciný marketing! A pak, když napůl zmámeni tím vtíravým atraktivním aromatem dorazíte ke stánku, další věc, co vás zcela ohromí - jsou ceny. Z pohledu eurového či dolarového turisty je trdelník prakticky zadarmo 60-120 korun podle toho čím je naplněn! Takže sliny se sbíhají, nos je konsternován směsicí skořice, vanilky, pečeného těsta a oči zírají na tu neuvěřitelně kreativní nabídku trdelníků, kterému se po anglicku říká “chimney cake” neboli komínový zákusek. Je to vlastně roura těsta naplněná - něčím. No a teď přichází to nejlepší - čím tu skvělou rouru naplníme? Původě to bylo vždy na sladko, konečně, co byste do vánočkového těsta také dávali. Takže zmrzlina, čokoláda, pistácie, mandle, dokonce gumoví medvídci, kokosové lupínky, ….jenže trdelníků není nikdy dost a tak třeba pod Karlovým mostem jej dostanete nejen s borůvkami, ale také se sekanou a zelím, se slaninou (128), párkem a smaženou cibulkou (118), pak ryze staročesko-italsky laděná varianta: Trdelník s mozzarelou a rajčaty, také ovšem s vepřovým masem, jablečným štrůdlem a vaječným likérem. Když jsem to vše viděl poprvé, šly na mne nad tou typicky staročeskou delikatesou mrákoty. Ovšem trh si to evidentně žádá. A navíc o původ trdelníku, neboli trdla se dodnes pře Slovensko, Česko, Maďarsko i Rumunsko.

U stánků s trdelníkem naraženým na trdlo ovšem stojí fronta zájemců, kteří chtějí tuto delikatesu ochutnat a je jim úplně jedno, kde vznikla. Já na to jen říkám - že staročeši by možná dost zírali jak my dnes chápeme výraz trdelník, a co všechno jsme schopni do něj nacpat? Ale co? Hlavně že všem ta typická staročeská delikatesa pořád chutná, ať už do ní nacpete vanilkový krém nebo zelí!

 

Hezký víkend a prosím vás - pokud to půjde:  "nejezte, nepijte, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Divné je, když si dáte kapra namodro a dostanete po něm žloutenku.
Vlasta Burian
Top
English