VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Tři triky číšníků, kterými vás přimějí dát vyšší dýško
2014-05-04, Text: Pavel Maurer
Víte, že zkušený pohostinský personál z vás dokáže vytáhnout vyšší spropitné? Taky se vám už někdy stalo, že jste dali vrchnímu nebo obsluhující číšnici větší dýško, než jste původně plánovali?

Věřte, že se to doopravdy stává a existuje pár zaručených triků, kterými dokáže chytrý personál vytvořit tak příznivou atmosféru u vašeho stolu, že mu o své vlastní vůli necháte obnos větší než je zvykem.

Obvyklé důvody jsou celkem známé. Jsme například velmi spokojení nebo se do restaurace chceme ještě někdy vrátit, aby si nás dobře pamatovali. Neradi bychom vypadali „čípácky“ neboli chudě. A kdybychom nedali nic, cítili bychom jakousi vinu. Důvodem může být i obsluha, která nás sexuálně přitahuje, proto se před ní chceme nějak zviditelnit.
 
Jenže pak nastává jiná dimenze, kdy se náš tringeld zvýší o další procenta. To už je číšnická univerzita psychologie hosta.
  1. Když se vás během servisu číšník lehce dotkne třeba na rameni, zvýší se dýško z 11,8 na 14,8 %. Obzvláště u mladší generace.
  2. Když si obsluhující personál přidřepne k vašemu stolu, abyste si viděli zpříma do očí a aby váš kontakt byl osobnější, vaše odměna se zvyšuje z 12 na 15 %.
  3. Když spolu s účtem položí obsluha na stůl nějakou cukrovinku, sušenku, bonbónek, namísto plánovaných 15 % mu dáte až 17,8 % dýška.
 
Dle statistiky 76 % Čechů dává diškreci. Ale neděste se, takhle vysokou většinou ne. Jsme spořivý národ. Výše uvedené údaje jsou americké. Některá pravidla však určitě můžou platit i pro nás!  

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Pospěš si s prací, nikoli s jídlem.
Čínské přísloví
Top
English