VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Tuhle salátovou zálivku si oblíbil Leonardo da Vinci. Byl kulinárním expertem
2019-05-04, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

před pár dny, tomu bude pět set let, co opustil náš svět geniální renesanční malíř, vynálezce, vědec a architekt - Leonardo da Vinci. Většina z nás ví, že namaloval nejslavnější obraz na světě Monu Lisu, nebo gastronomickou fresku - Poslední večeře. Možná také víte, že vynalezl ponorku, vrtačku, kulomet, či skafandr, ovšem málokdo již tuší, že Leonardo da Vinci byl též velmi kreativním organizátorem a režisérem slavnostní, festivalů a kulinářských tabulí na dvorech tehdejších velmožů. Kdybyste náhodou chtěli testovat jídla typická pro dobu da Vinciho, připravte se na to, že Kryštof Kolumbus a jeho následníci ještě nedovezli z Ameriky rajčata, brambory ani kukuřici. A když tyto exotické potraviny konečně dorazily na Kontinent, trvalo stejně dalších téměř 150 let než jsme si neznámé a divné suroviny zvykli. Koření se ale v renesanci již začalo používat jako pochutina, před tím to byla spíše medicína a velká vzácnost. Černý pepř patřil v Leonardově době k nejoblíbenějším. “Zvířata byla chápána jako dokonalá, podle toho, čím blíže byla Bohu. Nejvíce tedy ptáci, nejnižšími formami živočišného světa pak byli mlži žijící na dně, ústřice a škeble, nad nimi byli krabi, krevety, humři a pak ryby. Nejvznešenějšími vodními živočichy byly velryby a delfíni, protože plavou po hladině oceánu” (to uvádí Dave DeWittv v pozoruhodné knize: Da Vinciho kuchyně). A co vlastně jedl sám mistr Leonardo? Někteří životopisci uvádějí, že k jeho oblíbeným jídlům patřila zeleninová polévka - minestrone (jenže tam musí být rajčata, která tehdy do Evropy ještě nedorazila). Nicméně je doloženo, že Da Vinci vyznával spíše prostou nebo vegetariánskou stravu. V dochovaných poznámkách Leonardo popisuje svou oblíbenou salátovou zálivku: 10 malých lžiček nadrobno nasekané čerstvé petrželky, 1 lžička nasekané čerstvé máty, 1 lžička nadrobno nasekaného čerstvého tymiánu, sůl, rozemletý černý pepř, 3/4 hrnku olivového oleje a 1/4 hrnku vinného octa. Tímto dresinkem můžete zalít třeba fenyklovo-hlávkový nebo i jiný salát.

Pokud tedy chcete vzdát poctu muži, který je dodnes ctěn a obdivován, můžete si dát k večeři lehký salátek podle jeho receptu starého půlku tisíciletí…

 

Hezký víkend a prosím vás:  "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English