VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Turista - lovná zvěř!
2018-07-22, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

je doba dovolených, a tak bych vám rád připomněl, že turisté se pro mnoho restauratérů stávají lovnou zvěří - a často i velmi snadnou kořistí. Turista se totiž v mnoha situacích chová zmateně, nervózně, pod tlakem unavené manželky nebo hladových dětí dělá urychlená rozhodnutí, utrácí zbůhdarma peníze za různé pitomosti a nakonec je pak naštvaný sám na sebe na celý svět kolem! On není vinný, on se prostě nachází v neznámém prostředí (ať už je na Lipně nebo na Jadranu) a to prostředí mu někdy prostě nevychází v ústrety a snaží se jej malinko napálit!
Mám pár drobných rad, které sice nejsou stoprocentní, ale určitě mohou být vodítkem jak si nepokazit gastronomický zážitek a hlavně neplatit za něco, co jsme vlastně vůbec nechtěli. Já se tedy rozhodně mám na pozoru před restauracemi, které mají na oknech nalepeny fotografie jídel. Pokud nejsem zrovna v Japonsku nebo v Číně, kde člověk nerozumí ani slovo, tak je to většinou turistická past. Stejně tak se vyhýbám restauracím, které se nacházejí přímo na hlavních turistických trasách. Ulice, kudy se valí “památek chtivý dav” - rozhodně nebrat! Každá malá ulička za rohem většinou nabídne lepší kvalitu v poměru cena/výkon. Též jsou mi podezřelé podniky, co mají tlustý jídelní lístek psaný v mnoha světových jazycích od francouzštiny přes ruštinu až po korejštinu. Tam bývá průměrné jídlo za nadprůměrnou cenu. Úplně nepřijatelné jsou pro mne restaurace, které si najímají pouliční naháněče, co na vás mávají nějakým meníčkem a slibují neuvěřitelné zážitky. Ty pak většinou opravdu nastanou! Dejte raději přednost obyčejným, spíše rodinným hospůdkám, které mají menu psané křídou na tabuli, nechte si doporučit místní pivo a domácí víno. Zde ani turistické menu nebývá úplná tragédie, dá se to jíst, je to čerstvě vařeno a za rozumnou cenu. Pokud vám někdo nabídne osvěžující nápoj s ledem, řekněte si spíše o méně ledu, je to lepší pro vás žaludek a navíc dostane do sklenky to, co tam skutečně patří a ne zmrzlou vodu. A ještě rada nakonec - nikdy se nerozhodujte o kýžené restauraci s úplně prázdným žaludkem, to pak vaše preference klesají na nulu a navíc vám může být špatně!  

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Nepijeme proto, abychom upadli, ale abychom se povznesli.
Perské přísloví
Top
English