VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Turista - zkuste něco nového
2018-08-12, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

je doba dovolených, jezdíme do spousty ověřených, ale také zcela nových a nepoznaných destinací, zkoušíme nové nápoje a nové, dosud neprobádané pokrmy. Básnicky a kulinářsky řečeno: “Ochutnáváme svět!”. No a při té příležitosti bych vám, milí posluchači, rád připomněl, že právě tyhle experimenty nemusí dopadnout vůbec dobře! Rozhodně vám - zrovna já - nebudu říkat, abyste si alespoň jednou v životě nedali rybí polévku s kousky medůzy, abyste nezakousli nějaké ty smažené šváby na špejli, krabí karbanátky, pečeného netopýra, chobotnici po galicijsku nebo abyste si odříkali takové světové delikatesy jako čerstvé ústřice, mušlovou polévku, hada na česneku či hadí ovoce, rybí klobásu, smažená morčata, mořské okurky nebo mořské ježky zakápnuté limetkou. Člověk, kterého upřímně zajímá gastronomie, by rozhodně měl okusit to, co je pro různé lokality našeho světa typické, normální a regionální. Z dovolením vám dám pár rad, jak tohle dobrodružství jídla - přežít. Cítím se k tomu povolán i vzhledem k osobní zkušenosti - před dvaceti lety jsem nafasoval v Kambodži těžkou salmonelu a během měsíce zhubnul 15 kilo. Takže  věřte, že vím, o čem mluvím. Tak, za prvé: Dejte si všude pozor na vodu. Ale ne jenom z kohoutku, střevní potíže vám může vám přivodit i voda, kterou se myjí salátym či voda jako kostka osvěžujícího ledu v nápoji. Když budete mít opravdu velký hlad v místech, kde je vám takřka vše podezřelé, jistější jsou dlouho vařené polévky nebo zelenina a ovoce, které si musíte sami oloupat. Když vám naopak bude něco exotického hodně chutnat, snězte spíše o polovinu méně, než by si vaše oči přály! Asi nemusím zdůrazňovat různé omáčky, majonézy, dipy. Dokonce i vynikající olivový olej, když jej kombinujete s česnekovým aioli a mořskými plody, může totálně rozhodit váš žaludek navyklý jiným tukovým kombinacím. A hlavně, hlavně se nepřejídejte - i když budete v resortech, kde nabízejí v rámci turistického menu “all you can eat”, tedy po našem - “sněz, co zmůžeš”. Radím vám, držte se zpátky a každý den probádejte třeba jen jednu sekci nabízených dobrot. Někdy ty nekonečné švédské stoly způsobí, že naše chuťové pohárky prostě zešílí. Pokud se vám v hlavě vypne softwarová záklopka a vy si dáte k snídani: Rybu v tomatu, smažené kuře, vajíčka do skla, cukrový meloun, pečený lilek v oleji, pak krémový croissant, hruškový koláč, bábovku a čokoládový cheescake, nedivte se, až v moři začnete zvolna klesat ke dnu. Vaše dovolená končí, vy jste se normálně přežrali a když dá Bůh tak to snad nějak přežijete. Buďte na své dovolené zvídaví, leč střídmí. Ono se to vyplatí!  

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English