VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Turistické menu
2016-07-10, Text: Pavel Maurer

 Vážení gastronauti,

až budete na cestách mimo svůj domov a nabídnou vám v restauraci tak zvané - turistické menu, vůbec se nestyďte a jděte do toho! Pokud vám někdo bude tvrdit, že jste trapní, že je to past a že tahle jídla jsou šizené blafy určené pouze těm nejhloupějším turistům a že žádný správný gourmet by to neochutnal, nevěřte! To vám řeknou jenom snobové a hlupáci, kteří neví o čem mluví.

 

Turistické menu bývá v mnoha zemích naopak přitažlivou ochutnávkou domácích jídel z čerstvých surovin za rozumnou cenu. Mají jej v oblibě i lokální patrioti, protože je laciné, jsou v něm často zahrnuty nápoje a restauratér si povětšinou nedovolí podvádět. Odradil by vás totiž od příští návštěvy jeho podniku třeba na dražší večeři.

 

Samozřejmě, existují hostince, které vás chtějí ošulit i na turistickém meníčku. Proto doporučuji se nenápadně projít po restauraci, poprosit, zda můžete na wc a přitom lehce okouknout, co mají sedící na talíři. Jak velké jsou porce a jaká je skladba jídla? Když je turistické menu příliš rozsáhlé, budí u mě trochu podezření. Ale pokud vám nabídnou 3-5 možností předkrmů, hlavních jídel a dezertů, je to v zemích kolem Středozemního nebo Černého moře určitá jistota, že dnes vaří z toho, co trh dal.

 

Ptejte se odvážně personálu zda turistické menu obsahuje pivo, víno, vodu nebo kávu. Ať máte jasno! Dodatečná platba za některé nápoje nezahrnuté v menu by vás mohla nemile zaskočit. Ptejte se také, jestli můžete vyměnit třeba vodu za pivo nebo meloun za zmrzlinu pro děti. V turistickém menu je mnoho možností a je pravděpodobné, že když se nebudete ptát, tak vám personál občas "pozapomene" něco přinést. Ať už náhodou nebo v rámci plánovaného šetření na naší hlouposti a neznalosti.

 

Turistické menu bývá někdy malé, úsporné, takže se v horku nepřejíte, někdy bývá střední, ale někdy bývá také dosti velké a jeden to sotva zvládne. Proto opět navrhuji zeptat se, zda si můžete objednat turistické menu, o něž se podělíte dva. Ne každá restaurace to vidí ráda, protože přichází o kšeft na jedné židli, ale spousta podniků s tím nemá problém. A pro vás to není žádná potupa! Přece se nebudete zbytečně přecpávat? Raději tedy požádejte o dva příbory, jedno turistické menu a nechte si - exoticky - chutnat!

 

Hezké letní cestování - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English