VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Typicky české
2016-02-07, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

v roce 2007 jsem napsal několika českým kuchařů, jestli mi můžou říci, co pro ně znamená - typická česká kuchyně? Ptal jsem se tehdy pana Štifta, Šusty, Šubrta, Šaška, Sapíka a Davida, Krále, Vladaře i Raditche. Ale i jiných zkušených kulinářů: pana Poštulky, Hlinky, Zukala, Markuzziho či Dvořáka, Pastyříka i paní Michopulu.

 

Jsme opravdu stále ta zpropadená "knedlíková země"? Vládnou u nás skutečně jen buchty s bůčkem a tlačenka s cibulí? Já myslím, že se naše společnost přece je trochu kulinárně vyvinula. Už je to skoro deset let - co jsem jim tuhle záludnou otázku položil, ale poslechněte si teď spolu se mnou některé odpovědi expertů přes jídlo a pití - a sami posuďte, jak jsme na tom dnes!

 

Tak třeba mezi často zmiňovanými - typickými pokrmy - pro naši zemi byly: Bramborová polévka s houbami, kulajda, či kyselo. Samozřejmě také mnozí uvedli: Vepřovou s knedlíkem a zelím, Moravského vrabce s dušeným špenátem a chlupatým knedlíkem. Shodli jsme se na tom, že to nejsou rozhodně - jenom a pouze - česká jídla, ale spíše, že patří do teritoria bývalé Rakousko-Uherské monarchie. 

 

Dotazování též připomněli vdolky, povidlové buchty, škubánky sypané mákem, knedlíky plněné jahodami či borůvkami s tvarohem či jogurtem. Bůh ví, kdo je vlastně začal vařit první? A co třeba staročeský kuba? Smažený kapr? Jsou to opravdu naše speciality? A co hojné používání lesních hub? I to je v Evropě normální - jen Američané se hub trochu bojí.

 

Pak jsou tu - odbornou veřejnosti mnohdy zmiňovány naše jedinečnosti: Svíčková na smetaně nebo proslulý i proklínaný - smažený sýr s tatarskou omáčkou - to je prý česká zhůvěřilost! Já na to ale tvrdím, že obalovanou smaženou fetu dostanete v celém Řecku!

Maďaři si zase myslí, že palacintas (po našem palačinky) - jsou jen jejich, Bavoráci mají "patent" na knedlíky, a Rakušani - ti už se léta hádají s Italy, že Wiener Schnitzel vymysleli oni, a že původní Cottleta alla Milanese je vůbec nezajímá!   

 

My Češi, bychom se nejspíš měli v tichu smířit s tím, že světovou gastronomii neobohatíme takovými vynálezy jako jsou špagety, pizza, rizoto, hamburger, sushi nebo kuře kung pao. Měli bychom prostě být rádi, že tu - naši - domácí kuchyni dokáže občas někdo správně připravit, použije čerstvé a sezónní suroviny a nehraje si přitom na světového šéfkuchaře! 

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Pospěš si s prací, nikoli s jídlem.
Čínské přísloví
Top
English