VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Typicky české
2016-02-07, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

v roce 2007 jsem napsal několika českým kuchařů, jestli mi můžou říci, co pro ně znamená - typická česká kuchyně? Ptal jsem se tehdy pana Štifta, Šusty, Šubrta, Šaška, Sapíka a Davida, Krále, Vladaře i Raditche. Ale i jiných zkušených kulinářů: pana Poštulky, Hlinky, Zukala, Markuzziho či Dvořáka, Pastyříka i paní Michopulu.

 

Jsme opravdu stále ta zpropadená "knedlíková země"? Vládnou u nás skutečně jen buchty s bůčkem a tlačenka s cibulí? Já myslím, že se naše společnost přece je trochu kulinárně vyvinula. Už je to skoro deset let - co jsem jim tuhle záludnou otázku položil, ale poslechněte si teď spolu se mnou některé odpovědi expertů přes jídlo a pití - a sami posuďte, jak jsme na tom dnes!

 

Tak třeba mezi často zmiňovanými - typickými pokrmy - pro naši zemi byly: Bramborová polévka s houbami, kulajda, či kyselo. Samozřejmě také mnozí uvedli: Vepřovou s knedlíkem a zelím, Moravského vrabce s dušeným špenátem a chlupatým knedlíkem. Shodli jsme se na tom, že to nejsou rozhodně - jenom a pouze - česká jídla, ale spíše, že patří do teritoria bývalé Rakousko-Uherské monarchie. 

 

Dotazování též připomněli vdolky, povidlové buchty, škubánky sypané mákem, knedlíky plněné jahodami či borůvkami s tvarohem či jogurtem. Bůh ví, kdo je vlastně začal vařit první? A co třeba staročeský kuba? Smažený kapr? Jsou to opravdu naše speciality? A co hojné používání lesních hub? I to je v Evropě normální - jen Američané se hub trochu bojí.

 

Pak jsou tu - odbornou veřejnosti mnohdy zmiňovány naše jedinečnosti: Svíčková na smetaně nebo proslulý i proklínaný - smažený sýr s tatarskou omáčkou - to je prý česká zhůvěřilost! Já na to ale tvrdím, že obalovanou smaženou fetu dostanete v celém Řecku!

Maďaři si zase myslí, že palacintas (po našem palačinky) - jsou jen jejich, Bavoráci mají "patent" na knedlíky, a Rakušani - ti už se léta hádají s Italy, že Wiener Schnitzel vymysleli oni, a že původní Cottleta alla Milanese je vůbec nezajímá!   

 

My Češi, bychom se nejspíš měli v tichu smířit s tím, že světovou gastronomii neobohatíme takovými vynálezy jako jsou špagety, pizza, rizoto, hamburger, sushi nebo kuře kung pao. Měli bychom prostě být rádi, že tu - naši - domácí kuchyni dokáže občas někdo správně připravit, použije čerstvé a sezónní suroviny a nehraje si přitom na světového šéfkuchaře! 

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English