VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Ulítlé restaurace
2015-02-21, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

už jste někdy večeřeli třeba - několik metrů pod vodou? Nebo naopak v koruně obrovského stromu? Nebo vás například při jídle obsluhoval cvičený šimpanz s motýlkem? Kuriózní a někdy i hodně ulítlé restaurace či hotely najdete na celém světě.

 

Před pár dny byl publikován žebříček známého cestovatelského průvodce "TripAdviser". Představil nejkurióznější a nejsvéráznější podniky na naší planetě. Mezi desítku těch nejbláznivějších míst zařadil například bavorskou restauraci, kde vám talíře s jídlem sami sjíždějí na stůl po zvláštním tobogánu. Hezkou pozici získal také podnik Treehouse, který je velmi organicky a vkusně vestavěn mezi stromy v anglickém lese. Pak je tady také známá podmořská restaurace na ostrovech Maledivy. Tady pro změnu stolujete v průhledném tunelu, zatímco kolem vás plavou desítky nádherně zbarvených ryb všech velikostí a druhů a smutně vás pozorují jak konzumujete jejich příbuzné…   

 

Okamžitě mne pochopitelně napadá, zda bychom i my - v naší malé zemi - dokázali přispět svoji troškou do mlýna. A věřte, že ano. I my máme nějaké ty zvláštnosti. Určitě někteří z vás již osobně navštívili Středověkou krčmu v Dřevčicích. Personál tu hovoří obhroublým jazykem, volají na vás knechte nebo vašnosto a na stůl vám občas praští nějakou tu flákotu z divoké svině! Pak je určitě unikátní mladoboleslavská restaurace Graal Club, která je vydlabána v pískovcové skále. Jde o bývalou ledárnu a co si pamatuji, vždy tam měli uvnitř i přírodní jezírko, kde jste si mohli vlastnoručně ulovit svou večeři. Pokud chcete mít pro změnu Prahu jako na talíři, můžete ji vidět z výšky 66 metrů z restaurace "Oblaca". Ta se nachází v předposledním patře obřího žižkovského vysílače. Také je u nás k mání pár originálních podniků jménem Pravěk. Obsluhují vás jeskynní lidé, interiér navozuje atmosféru dob dávno minulých. Můžete si objednat jurskou kouli, "domorodcovo maso fuč" a nebo "prastodonta". Na Šumavě pak stojí slavná hospůdka Zemanka, kde každý host musí vyluštit hlavolam podle zadání pana majitele. Pak teprve dostane své kýžené jídlo.

 

Je to milé, když vám kulinářský podnik nabídne kromě jídla také zábavu, poučení, okouzlení nebo jinou kratochvíli. Především však je velmi důležité, aby samotný design, úlet či výjimečný koncept nepřebily to hlavní, proč jsme sem přišli - totiž dobré a kvalitní jídlo. O to přece jde až na prvním místě!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Popíjej staré víno, chceš-li vesele stárnout.
Latinské přísloví
Top
English