VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Valašsko
2018-07-21, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

prázdniny a doba dovolených jsou tady. Odpočíváme, relaxujeme a také cestujeme za hranice všedních dnů. Čechy a Morava, Slezsko, města a regiony nám nabízejí velmi specifické gastronomické zážitky, lokální recepty a suroviny. Pojďme se dnes podívat na Valašsko. Hranice Valašska jsou a vždycky byly trochu - sporné - říká se, že Valašsko je tam, kde jsou zrovna Valaši. Nicméně určitě se nespletete, když navštívíte třeba Valašské Meziříčí, Valašské Klobúky, poetické Velké Karlovice s jejich slavným gastronomickým festivalem, v Rožnově pod Radhoštěm určitě doporučuji navštívit nejen unikátní Valašské muzeum, ale i skvělé Pivní lázně spojené s ochutnávkou místního polotmavého speciálu Rothschild. Ve Vizovicích se pak každoročně v srpnu odehrává slavné “Trnkobraní” (pro přesnost - trnky jsou druhy švestek, které jsou u nás spojeny především se slivovicí, ovšem na “Trnkobraní”, tam jde o pojídání švestkových knedlíků ve velkém!) Ne, že bych zrovna moc fandil těmhle olympiádám v přejídání, ale podobné zábavy pro mega-jedlíky najdete skoro ve všech zemích světa, …někdo se propracuje na výsluní tím, že toho do sebe nacpe ze všech nejvíc. Pojďme ale gastronomicky dále - když řeknete - kobzole, každý na Valašsku ví, že jsou to brambory neboli erteple. Dělají se tu s tvarohem, na slano s kousky zeleniny, se škvarky, uzeným, nebo jen tak s kefírem, mačkané s pažitkou nebo libečkem. Brambory vařeně a smíchané s vejcem a moukou pak dávají základ - šulánkům, též v tomto kraji oblíbeným. Blízko je Slovensko, takže bryndzové halušky a strapačky tu mají své jasné místo. Kromě valašské kyselice jsou Valašské frgále nebo taky - frgály - bezpochyby hlavním hrdinou této krásné lokality. Můžete je mít hruškové, skořicové, jablkové, tvarohové, povidlové i makové či ořechové. Nejkrásnější vlastností frgálů je podle mne to, že korpus je velmi, ale velmi tenoučký - a naopak na náplni nikdo nešetří. Máte plnou pusu ovoce či tvarohu, až se vám z toho točí hlava. Nejhorší koláče na světě jsou totiž ty, co vám nabídnou “horu” těsta a pak přidají jen nepatrně, několik miligramů té okouzlující a nejočekávanější náplně ovoce, pyré nebo drobenky. A to mě vždycky zkazí náladu! Naštěstí - tyhle ošizené receptury na Valašsku nikdo nezná!

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Nepijeme proto, abychom upadli, ale abychom se povznesli.
Perské přísloví
Top
English