VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Vaří a zpívá
2016-08-20, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

nedávno mi napsal jeden posluchač, že miloval jídlo od své babičky, protože bylo nejen dobré, ale že si při vaření vždycky zpívala. Psal ještě, že jeho maminka byla také skvělá kuchařka, ale jídlo už nemělo tu pravou babiččinu přidanou hodnotu. Maminka většinou přiběhla z práce a uvařila ve spěchu, měla toho moc a jídlo bylo pro ní jen dalším úkolem v každodenním shonu. Zatímco babička se v podstatě mazlila s každou ingrediencí.

 

Napsal mi také, že proto nerad chodí do restaurací, neboť si myslí, že většina kuchařů vaří spíše ve stresu než v pohodě - a on to v jídle cítí.

 

Já musím říci, že na tom něco je. Ale současně také musím bránit spoustu kuchařů, které osobně znám a kteří mne nechali i malinko nahlédnout "pod poličku" svého svatostánku. Ne všichni jsou ve stresu a také dost záleží na jejich povaze a též jak si to dokáží naplánovat, zorganizovat a zařídit. Pokud si někdo otevře hospodu s malou kuchyní a velkým počtem židlí, nemůže tenhle nepoměr nikdy dostihnout. Pokud si kuchař neudělá pořádnou přípravu jídla a surovin dopředu, pak to prostě nezvládne a když si šéfkuchař hrdě a nezodpovědně napíše na jídelní lístek sto různých pokrmů, aby to vypadalo dobře - nikdy to nemůže dokázat v dobré kvalitě a duševní pohodě! 

 

Když ovšem přijedete třeba vesnice Horní Dubenky do Bistrot de Papa - vidíte rovnou do pánviček v otevřené domácí kuchyni, a papá se usmívá. Chef Jan Kracík z Pot-au-feu je na place také vždy v pohodě, jeho podnik má málo stolů a on se může věnovat vysoké gastronomii a každému hostu zvlášť. Nikdy jsem jej neviděl v nervech. David Grundza co vařil v Peci pod Sněžkou, v Rakousku a nyní ve Špindlerově mlýně - ten nad plotnou úplně září. Jiří Štift z Mandarinu, Roman Paulus z Alcronu nebo David Šaška z Arie - to je úžasná symfonie jídla a pití, a k tomu jejich klidný úsměv na tváři. I když mají restauraci plnou hladových hostů, ani nehnou brvou, že by je to nějak znérvózňovalo. Vše klape jako hodinky.

 

Nevím, kolik profesionálních kuchařů si při práci také ještě - zpívá?… ale každopádně je to dobrý zvyk - a je věřím, že jim to možná i trochu pomůže uvařit lepší omáčku nebo usmažit chutnější řízek. 

 

Tak dobrou chuť - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English