VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Včerejší zbytky
2015-04-05, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

nedá mi to, ale musím vám dnes - v čase oběda - připomenout, že na celém světě se znehodnotí třetina všech potravin, které vyprodukujeme. Američané se přiznali, že v jejich zemi skončí v pomyslném odpadkovém koši dokonce celá polovina! 

 

Plýtvání štve a rozčiluje nás všechny: odborníky, potravinové specialisty, zemědělce i celou veřejnost. Kromě totálních arogantů, kteří bezmyšlenkovitě zaplňují odpadkové koše, je šetření potravinami výzva budoucnosti a myslím, že dokonce nezbytnost dalšího přežití.  

 

V jedné newyorkské restauraci vyzkoušeli minulý měsíc vařit pouze ze surovin, které takzvaně zbývají a jsou v rámci potravinového řetězce vyhazovány. Osvícený majitel vyzval 20 prestižních šéfkuchařů, aby ukázali, co dokážou udělat se surovinami, které v běžném stravovacím provozu padají do koše.

 

Tito kulinární virtuózové vdechli kreativně nový život - třeba - nahořklým konečkům od okurek, rybím hlavám či odporným sladkým bramborám. Vymysleli křupavé lupínky z ovesné předvčerejší kaše a pikantní hořčici z mrkve, kterou nikdo nechtěl. Pak třeba fritovali tenké plátky chrupavky a ochutili je majonézou s uzených zbytků ryb. Věřte nejvěřte - všechno vypadá i chutná skvěle! Toto meníčko zaznamenalo úspěch nejen u gastrosnobů, ale u každého rozumného člověka, kterému je líto plýtvat, ale neví jak na to. 

 

Nejlépe dokáží zpracovávat zbytky pochopitelně ti, kdo nejvíc strádají. Ten kdo má hlad, sní prakticky všechno a rozhodně neplýtvá. Často se mi novináři ptají jaké nejbizarnější pokrmy jsem kdy vyzkoušel. Bylo to určitě před pětadvaceti lety, kdy jsem strávil měsíc v poválečné Kambodži. Země byla totálně zruinována občanskou válkou. Naše denní dieta se rovnala téměř dvouletému platu zdevastovaných Kambodžanů. Přesto jsme si nemohli koupit nic. Jedli jsme prakticky všechno, co bylo k mání na ulici, na vesnici a v džungli. Na zajímavou exotiku či na plýtvání jsme tehdy opravdu ani nepomysleli. 

 

Nikomu nepřeji hlad a bídu, jen by bylo dobré, abychom se zamysleli vždy, když odhazujeme do koše nějaké potraviny. Skvělí kuchaři jednoznačně dokázali, že i tzv. odpadky můžou chutnat skvěle! 

 

Tak hezký víkend a - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English