VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Vejce
2018-04-02, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

“dejte vejce malovaný, nebo aspoň bílý, šak vám slepička snese jiný”, tohle jsme jako kluci poctivě recitovali, když jsme se proháněli po moravských vesničkách mého dětství. Vajec bylo dost, byla různá, barvená vařenou cibulí, jedlými pestrými vodními barvičkami, některá exkluzivnější vejce byla dokonce obháčkována různými vzory nebo kreativně polepena slámou či suchým kořením. Vajíček bylo prostě dost a náramně nám chutnala.


Nejvíc ze všeho jsme si pak při jídle s klukama vždycky ukazovali, kdo má žlutější žloutek, tedy podle našeho názoru, které děvče má doma nejkvalitnější slepice. A abych řekl pravdu, tak já mám dodnes slabost na co nejtmavší žloutky a jsem přesvědčen, že jejich barva vypovídá o kvalitě nosnic.

 

Ukázalo se, že ačkoli jsou vejce z uzavřených chovů velmi intenzivně žlutá až oranžová, tak to mnohdy není způsobeno tím, že by ty slepice žily nějakým přirozeným životem, ale že je tam barvivo, které se dnes připravuje synteticky a přidává se do krmiva. Aby se nám to prostě líbilo, i když jsou to vejce z velkochovů. Dokonce odborníci přiznávají, že různá barviva se používají proto, aby vajíčka byla žlutší tak, jak si to spotřebitel přeje.


Jenomže já má raději ta barviva, která slepice do sebe nafasuje, když oklovává vojtěšku, kopřivy nebo i obyčejnou trávu.
Odstín žloutku je totiž přímo dán tím, čím se slepice živí. A tmavší exempláře značí, že slepička měla bohatou přírodní stravu, která zahrnovala nejen očekávané zrní, ale třeba i sem tam nějakou sezobnutou žížalu nebo brouka. K takovým pamlskům se slepice z velkochovů a drůbežáren pochopitelně nedostanou, v plechových klecích, holt, moc hmyzu nepobíhá. Já mám to štěstí, že kupuji vejce od své soudky, která chová slepice na břehu řeky Vltavy.


A nebo občas chodím na farmářské trhy. Schválně si povšimněte, že u stánku s čerstvými vajíčky je většinou ta nejdelší fronta. Každý totiž chce domácí vejce s co nejtmavějším žloutkem. Dává to lepší barvu našim pokrmům, má více živin, není bledé, neduživé, a jeho autorka byla evidentně dobře krmena. Tak vám přeji - tohle pondělí - při šmigustru - co nejvíce kvalitních vajec.

 

Hezké Velikonoce a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English