VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Velikonoční jehněčí
2015-04-04, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

dovolte mi, abych se teď, v době velikonočních svátků, trochu zamyslel - nad - jehněčím. Všichni si v těchto dnech nejspíš dáme špenát, mazanec, nádivku, a spoustu vajíček natvrdo. To všechno celkem tradičně dodržujeme - ale pokud jde o jehněčí nebo skopové, tak většina rodinných stolů skončí spíše u toho čokoládového beránka z bábovkové formy. Maso z ovcí není v našich končinách příliš populární. A to je velká škoda. Jehněčí je totiž vynikajícím doplňkem naší dosti jednotvárné "vepřo-roštěnko-kuřecí" monotónnosti.

 

Jenže jehněčí většině Čechů moc nechutná! Proč asi? Důvodů je hodně. Předně nemáme tradici. Určitě je zde jakási setrvačnost z dob minulých, kdy bylo považováno za podřadné maso, kdy jehněčí bylo spíše skopové a to tak, že špatně upravené, nejspíš ze starých, nevrlých beranů. A nebo z ovcí, které už za svůj krátký život odevzdaly všechnu svoji vlnu a všechno mléko. Takové maso se samozřejmě nedalo jíst!

 

Naproti tomu - dobře krmené a opečované jehňátko - to je lahůdka na všech světových trzích. Musí se ale zkušeně připravit. A to dnes již spousta kuchařů dokáže skvěle! Když třeba hledáte jehněčí v lepších britských restauracích, zeptají se vás zdvořile, zda si dáte jehněčí pocházející z Anglie, ze Skotska, z Nového Zélandu a nebo z Walesu? Oni to skutečně rozlišují, zajímá je, na jakých pastvinách se zvířata stravovala, jaký dýchala vzduch a zda měla klidný život. Mimochodem, hádejte které jehněčí je ve Velké Británii nejlevnější? Je to jehněčí z druhého konce světa, z Nového Zélandu, zatímco nejdražší je z blízkého Walesu. Jak slyšíte, nejde o transport, ale o kvalitu.

 

Jehněčí dnes nabízí mnoho osvícených českých restaurantů. Já mám nejradši, když kuchař hrdě napíše do jídelního lístku, že maso je z farmy z Beskyd, Vysočiny nebo Šumavy, že zná jeho životopis, ví jak jej upravit a možná, že si i tyká si bačou.

 

Takže i vy, co nechcete uctívat "beránka svého", mohli byste, podle mého, zkusit dobré jehněčí aspoň teď o Velikonocích. Třeba mu přijdete konečně na chuť a zpestříte jednotvárnost vašeho jídelníčku!   

 

Hezké Velikonoce a - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English