VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Velikonoční vajíčka můžeme připravit na nespočet způsobů
2019-04-22, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

tak tu máme Velikonoce! A proto vám řeknu všechno co mě napadá na téma vajíčko! Za prvé, vejce mám moc rád v jakékoli úpravě: Smažená, vařená, do skla s pažitkou, úplně miluji vejce benedikt, mám rád křepelčí vajíčka v kurkumovém prášku, vajíčka plněná, na hniličko, ztracená vejce i takzvaná stoletá černá čínská vejce - to je také velká delikatesa pro moji mlsnou pusu. Ovšem vejce syrová - to nejím. Vzpomínám si, že moje moravská babička Anička vždycky, když šla na mši zpívat na kůr, tak ráno rozklepla vajíčko, oddělila žloutek od bílku a ten žloutek vypila. Prý jí to pak lépe zpívalo. Já tedy syrová vejce nejím, ale dost si dávám záležet od koho si je kupuji. Na našem trhu se nachází tolik dodavatelů a to nejen domácích, kteří nám předhazují nejrůznější kvalitu vajec. Já má to štěstí, že moje sousedka bydlí vedle řeky a na velkém pozemku jí tam celý rok běhají slepice. Vajíčka mají správnou barvu, žloutek není vybledlý a samozřejmě také jinak chutnají, než když člověk nazdařbůh sáhne po nejlevnějších kouscích z klecového chovu. Je to zase o penězích. Kvalitní vajíčko, prostě stojí o pár korun víc. Stejně jako kvalitní svetr, lyže nebo kolo mají vyšší hodnotu, protože jsou lépe vyrobeny. Také si rád kupuji vejce na farmářských trzích, to si ovšem okamžitě, hned na místě vejce rozklepnu, abych se přesvědčil, zda nejde o překupníka tvářícího se jako majitel volně běhajících slepic. Vejce jsou prostě úžasná pochoutka, která však vyžaduje kvalitní péči. Dnes asi mnozí z vás nasbírají hodně vajec uvařených natvrdo. Tak to bych určitě doporučoval nějaké vaječné salátky, nebo jen tak s kváskový chléb s máslem. A nebo kalorickou bombu, co mi dělal můj strýc Josef: Chleba se sádlem, na něj pár koleček vajíčka natvrdo, na jemno pokrájenou šalotku, pepř sůl a okurčičku pro ozdobu. Neuvěřitelná delikatesa! No a nakonec vám dám unikátní radu, abyste se nemuseli trápit s tím otravným oloupáváním skořápky: Vložte dvě-tři nebo pět vajec do sklenice od zavařeniny, zalijte vodou, zakryjte víčkem a třeste s ní jako to dělají barmani s šejkerem aspoň dvacet vteřin. Ať se vejce o sebe a sklenku pořádně omlátí. Pak vylije vodu a každé vejce sloupnete na jeden zátah. Garantuji vám, že tohle kouzlo spolehlivě funguje!

 

Hezké Velikonoce a prosím vás - pokud to půjde:  "nejezte, nepijte, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English