VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Velká Británie
2017-08-06, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

prázdniny jsou tady, takže mnozí cestujete za hranice všechních dnů. Pokud se rozhodnete navštívit Velkou Británii, zemi, která tak trochu je i není v Evropě, tak, abych řekl pravdu, vůbec nevím, co typického bych vám měl doporučit? Všechny dobrůtky, co si vybavuji z Británie, že mi tam chutnaly, patří spíše do vlivu kuchyně francouzské, italské, japonské nebo indické. Tu dělají skvěle! Ale, že bych vám nabídl jejich klasický pokrm: fish and chips, to se mi ani moc nechce.
Ono totiž v Británii je úplně nejzajímavější, že největší lahůdky pocházejí z bývalých kolonií Spojeného království, nad nímž údajně slunce nikdy nezapadá. Tak to zaprvé. A pak je také velmi zajímavé, že nejslavnější kuchaři na světě jsou kupodivu - ne Francouzi nebo Italové, jak by se dalo očekávat, ale Angličan - Jamie Oliver a Skot - Gordon Ramsay. Ti se v televizi, ve svých knihách i ve svých prestižních restaurantech proslavili vším možným, jenom ne typickou anglickou nebo skotskou kuchyní! Nicméně, pokud budete mít možnost některý z jejich mnoha podniků osobně navštívit - vřele to doporučuji!
Další pozoruhodná informace pro putující gastronauty je - že především ve větších městech můžete ochutnat tu nejúžasnější indickou, pákistánskou, čínskou, pacifickou i karibskou kuchyni. Typicky místní, řekněme anglická specialita - bílý puding nebo černý (black) puding není sladký, ale je to něco jako náš prejt z jitrnice a jelita. Konzervativnější Britové to moc rádi snídají, spolu s vejci, smaženými houbami, grilovaným rajčetem a typickým chlebovým toustem. Některé lepší restaurace si zakládají na tom, že vám trojúhelníkový toust servírují na horkém kovu, takže vám hned nevystydne. Co se týká čaje, asi nemusím popisovat, že v ostrovní říši stále funguje čajový rituál o páté a přípravě čaje je věnována velká pozornost.
V britské restauraci se nikdy netvařte, že je vám něco jedno. Obsluha ocení váš zájem a věnuje vám více pozornosti. Ptejte se na každou podrobnost v jídle, nechte si vysvětlil co je v klobásce a nebo, zda pečená jehněčí kýta pochází z Anglie, Walesu, Skotska a nebo z Nového Zélandu. Jejich chuť, ale i cena se totiž mohou dost značně lišit. No a pokud půjdete v Anglii, Skotsku nebo v Irsku na pivo - tak to se musíte - bez sentimentu - protlačit k pípě a pořádně si zakřičet o svůj oblíbený žejdlík. Počítejte s tím, že pivo se tu však tradičně čepuje bez pěny. Ale věřte, že na výběr jich tu je tolik, až se vám hlava zatočí!

Hezké prázdniny a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English